Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 augusti

  Upprop för att rädda viralt vildsvin

  Vildsvinet Elsa i Berlin blev en världskändis när hon tidigare i somras norpade en dator. Nu hotar myndigheterna med att Elsa och hennes kultingar ska avlivas.

   Solbadaren i Berlin som räddade sin dator undan det tjuvaktiga vildsvinet Elsa blev snabbt viral.
  Solbadaren i Berlin som räddade sin dator undan det tjuvaktiga vildsvinet Elsa blev snabbt viral. FOTO: Adele Landauer/handout/AFP/TT

  När vildsvinet Elsa tidigare i augusti roffade åt sig en plastpåse med en dator i, och därefter jagades av en naken man, fångades jakten på bild och spreds som en löpeld på sociala medier.

  Datorstölden var inte den enda i sitt slag och andra solbadare vid Teufelssee i den tyska huvudstadens utkant, har fått både matsäckar och väskor genomrotade av Elsa och hennes kultingar. Djurens allt för närgångna beteende har därför fått stadens myndigheter att stämpla dem som en fara för människor och hotar att avliva djuren, rapporterar lokalradiostationen RBB24.

  ”Hitta en skog åt dem”

  – Det här vildsvinet och hennes två kultingar är frekventa gäster vid Teufelssee. De är inte alls skygga längre, sade Katja Kammer, ansvarig för skogsvården i stadsdelen Grünewald till RBB24 i helgen, och lade till att ett ”avlägsnande” är en prioritetsfråga.

  Det uttalandet fick djurrättsaktivister att agera, och på bara någon dag har en protestlista på internet samlat över 4 000 underskrifter för att vildsvinen ska få leva.

  – Jag vill att myndigheterna tänker över sitt beslut och ändrar sig. Och om vildsvinen inte får vara kvar, hitta åtminstone en djurpark, ett reservat eller en privat skog åt dem, säger Jeanine Pasteleurs, som startade uppropet.

  Men än har Elsa och kultingarna en frist. Fram till dess att höstens jaktsäsong inleds kan de nämligen inte avlivas.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen