Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 september

  Vildsvinen skapar uppgivenhet bland lantbrukare

  Årets skörd kan hittills sammanfattas med relativt goda skördenivåer. Men i sin fältrapport pekar Hushållningssällskapet på att lantbrukare i vissa delar av landet drabbats så mycket av viltskador att de funderar på om det överhuvudtaget är lönt att odla något.

   Vildsvinsskador i Småland. Här fick lantbrukaren rädda grovfoderförsörjningen med att så majs på fälten efter vildsvinens härjningar, enligt Hushållningssällskapet.
  Vildsvinsskador i Småland. Här fick lantbrukaren rädda grovfoderförsörjningen med att så majs på fälten efter vildsvinens härjningar, enligt Hushållningssällskapet. FOTO: Martin Niklasson/Hushållningssällskapet

  Skörden 2020 är visserligen inte avslutad i landets norra delar än, men Hushållningssällskapet slår i sin rapport fast att den på det stora hela har präglats av goda skördenivåer och gott skördeväder. I vissa fall har det varit ännu bättre än så.

  ”Några olika lantbrukare har sagt att årets skörd var den lättaste de någonsin upplevt”, säger Richard Eriksson på Hushållningssällskapets kontor i Strängnäs, enligt ett pressmeddelande.

  Så har det dock inte varit för alla. Många har haft problem med grönskott, som gjort att de sett sig tvungna att skjuta på skörden för att få en acceptabel vattenhalt. I de fyra nordligaste länen, där man även lokalt har problem med liggsäd, har man fått dispens för användning av glyfosat i spannmål före skörd. På andra håll har höstrapsen drabbats av torka och det har även förekommit angrepp av rapsjordloppa och kålbladsstekellarv.

  Vildsvinsskador på nya ställen

  Ett problem som har drabbat lantbrukare över stora delar av landet är viltskador. Problem med fåglar som gäss och svanar har nästan ingen del av landet sluppit undan – och nu börjar även vildsvinsskador dyka upp på ställen som tidigare varit förskonade från sådana, skriver Hushållningssällskapet.

  Vildsvinen drar sig dels allt längre norrut, dels börjar de i allt högre grad söka sig ut på slättbygderna.

  ”Problemen med vildsvin är i vissa områden så stora att man börjar se en uppgivenhet hos lantbrukarna. De undrar om det överhuvudtaget är lönt att odla något”, säger Louise Zetterholm, Hushållningssällskapet Halland, i pressmeddelandet.

  Läs också: Så lyckades de begränsa vildsvinens skador

  Vissa odlare har slutat med potatis på grund av vildsvinens framfart. Förutom jakt är det just att ändra grödor som flera rådgivare ser som lösningen för den som har stora problem med vildsvin – eller havreälskande älg.

  ”Lantbrukarna måste anpassa sin växtföljd efter det vilda. Exempelvis kan man välja korn och råg, som är två grödor som är lite mer borstiga än havre, och därför inte gillas lika mycket av djuren”, säger Pia Björsell, Hushållningssällskapet Västra, Karlstad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen