Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 2 april

    Vildsvin skadade invallningen – 70 hektar svämmade över

    Kraftig nederbörd, höga vattennivåer och bökande vildsvin orsakade kraftiga översvämningar för Inger och Anders Söreke i Kronoberg. När invallningen brast täcktes 70 hektar med vatten.

    – Hela ån rann in på markerna som annars är invallade, säger Inger Söreke.

     För första gången på 39 år brast invallningen som håller bort vattnen från Helige å från markerna. 70 hektar svämmades över och man har mätt upp vattendjupet till 1,85 meter på sina ställen.
    För första gången på 39 år brast invallningen som håller bort vattnen från Helige å från markerna. 70 hektar svämmades över och man har mätt upp vattendjupet till 1,85 meter på sina ställen. FOTO: Privat

    I slutet av februari fick Inger och Anders Söreke se en oväntad syn på sina marker. Invallningen som håller ska hålla vattnet från Helige å borta hade brustit och ett område på nästan 70 hektar blev översvämmat.

    – Det var otroligt. Först rann det vatten över det invallade, men vildsvinen hade varit och förstört grässvålen på ett av ställena där det rann in vatten. Vallen brast och plötsligt såg åkern ut som en sjö, hela ån rann in på markerna som annars är invallade, säger Inger Söreke på mjölkgården Härensås Södregård i Kronoberg.

    Vildsvinstrycket är ganska högt i området och för att få bukt med problemet har de satt in flera åtgärder. Elstängsel för att hålla grisarna ute, jaktlag för att hålla nere stammen och för några år sedan tog de beslutet att sluta odla säd. Det är insatser som gett effekt, men ändå kommer vildsvinen.

    – Vi gör så gott vi kan, men det går inte att hålla dem borta helt och hållet.

     Inger Söreke i Gemla i Kronobergs län driver mjölkgården Härensås Södregård som har eget mejeri och gårdsbutik. I år gick deras invallning sönder efter att vildsvin bökat på den och förstört grässvålen. 70 hektar blev översvämmat och hela Helige å rann in på deras marker.
    Inger Söreke i Gemla i Kronobergs län driver mjölkgården Härensås Södregård som har eget mejeri och gårdsbutik. I år gick deras invallning sönder efter att vildsvin bökat på den och förstört grässvålen. 70 hektar blev översvämmat och hela Helige å rann in på deras marker. FOTO: Privat

    Blir ett intensivt år

    Vattnet står ofta högt i ån på våren och det är det inte ovanligt att lite vatten läcker in på markerna, men då handlar det om ett par hektar. I år är det här är första gången sedan 1981 som skyddsvallen gav med sig för vattnet.

    Marken som svämmats över är betesmark och äldre vall. Det är något Inger Söreke tror ger den bättre förutsättningar att återhämta sig än om översvämningen drabbat en yngre vall.

    Men trots översvämningen känner de sig ganska trygga när det kommer till att säkra tillgången på grovfoder. Förra året fick de en god skörd och de har en del i ladorna. Men för att begränsa effekten av bortfallet från den fortfarande vattenfyllda vallåkern kommer de försöka så in mer i vallen som klarat sig från vätan.

    – Vi kommer att få spela på det vi har. Vi brukar köra ganska lågintensivt på våra vallar, men i år har vi gödslat ordentligt på de vallarna som klarar sig som ligger på högmark.

     Så här ser det ut på gården ett vanligt år...
    Så här ser det ut på gården ett vanligt år... FOTO: Privat
     ... Så här ser det ut i år efter att vallen brast.
    ... Så här ser det ut i år efter att vallen brast. FOTO: Privat

    Värme och blåst gynnsamt

    Nu har vattnet som står på åkern sakta börjat sjunka undan tack vare värme, starka vindar och att allt flöde från intilliggande avrinningsområden stoppats.

    – Det har nog sjunkit en halvmeter.

    På gården, som Inger Söreke driver tillsammans med sin man Anders och sonen Daniel, har de 75 mjölkkor. Totalt har de 150 djur och alla djur går på lösdrift. På gården har de också ett eget mejeri där en liten del av mjölken förädlas för att säljas direkt på gårdsbutiken. Inger Söreke berättar att de märkt att intresset för det närproducerade har ökat i samband med coronakrisen.

    – Det blir en ljusglimt i krisen och även ett sätt för oss att lyfta ekonomin efter översvämningen på åkern och det merjobbet det innebär. Jag upplever att många prioriterar att handla på hemmaplan. Det hoppas jag kommer att fortsätta när den här krisen är över.

     Gårdsbutiken har gått bra de senaste veckorna. Coronakrisen har gjort att fler vill handla lokalt och närproducerat, säger Inger Söreke.
    Gårdsbutiken har gått bra de senaste veckorna. Coronakrisen har gjort att fler vill handla lokalt och närproducerat, säger Inger Söreke. FOTO: Privat

    Fakta: Härensås Södregård

    Grundades: Gården köptes 1924 av Anders Sörekes farfar och drivs nu av tredje och fjärde generationen.

    Ägare: Inger, Anders och Daniel Söreke.

    Bolagsform: Enkelt bolag

    Produktion: Mjölkproduktion med lösdrift och mjölkning i grop.

    Djur: 75 mjölkkor och lika många ungdjur.

    Odling: Vall. Slutade med spannmålsodling för cirka 5 år sedan för att minska vildsvinstrycket.

    Gårdsbutik: 2016 öppnades gårdens mejeri med tillhörande gårdsbutiken Härensås Mjölk.

    Bete: Djuren betar en hel del naturbeten.

    Relaterade artiklar

    Till toppen