Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 april

  Tre avelsjättar siktar på fusion

  Bondeägda avelsföretagen Viking Genetics, Evolution och Masterrind är allt närmare sammanslagning. Går allt i lås är fusionen godkänd och klar den 1 januari 2022.

  – Det tjänar svenskt lantbruk på, säger Gustav Kämpe, mjölkbonde och styrelseledamot i Växa Sverige.

   I Hollola har Viking Genetics sitt embryocenter. Dit åker svenska toppkvigor för att sprida sina gener (arkivbild).
  I Hollola har Viking Genetics sitt embryocenter. Dit åker svenska toppkvigor för att sprida sina gener (arkivbild). FOTO: Maria Törner

  De senaste åren har flera avelsföretag gått samman eller köpts upp. Och nu står kooperativa bolagen Viking Genetics, Evolution och Masterrind inför att bilda Europas största kooperativa avelsföretag för nötkreatur.

  Bolaget Arcowin representerar då 53 000 mjölk- och köttbönder i Europa, varav merparten från de skandinaviska länderna. Planen är att fusionen ska vara klar i början av nästa år, om myndigheterna godkänner sammanslagningen:

  – Bönder kommer att få bättre genetiska lösningar samtidigt som de kommer att få hjälp av samma personer som tidigare, sa Arcowins vd Josef Pott under en presskonferens om fusionsplanerna på tisdagen.

  Redan i januari meddelade kooperativen att de bildat ett bolag för att samarbeta mer kring forskning och utveckling, produktion, exportförsäljning och marknadsföring.

  Med Arcowin, som registreras i Tyskland, får de inblandade kooperativen äga en tredjedel av bolaget var, och lika många platser var i styrelsen.

  – Det är viktigt att vi bildar ett kooperativ för att vi även i framtiden ska kunna ha avelsföretag där också bönder kan påverka, sa Lars-Inge Gunnarsson, ordförande för Viking Genetics och själv mjölkbonde, under presskonferensen.

  Det är inom forskning och utveckling de stora synergierna finns. Samtidigt används andra ord och andra värderingsskalor i till exempel Frankrike än i Sverige, och det finns inga planer på att bilda ett nytt gemensamt avelsindex. Däremot minskas troligen antalet tjurar i och med sammanslagningen.

  Kommer att ”effektivisera verksamheten”

  De som är vana vid att köpa doser från Viking Genetics eller tyska Masterrind får vänja sig vid doser från gemensamma Arcowin i stället, förklarade vd:n under presskonferensen. Däremot blir det fortfarande till exempel Växa som sköter försäljning och service hemma i Sverige.

  Gustav Kämpe är mjölkbonde och styrelseledamot i Växa Sverige och positiv till fusionsplanerna. Han ser ingen risk för dyrare doser, utan tror att det är nödvändigt att slå sig samman för att klara de ökande kostnaderna som avelsföretagen brottas med.

  – Tillsammans kan vi effektivisera verksamheten. Då blir det fler doser och det tjänar svenskt lantbruk på. Att vi blir mer konkurrenskraftiga, säger Gustav Kämpe till ATL.

   Gustav Kämpe är mjölkbonde och sitter i Växa Sveriges styrelse.
  Gustav Kämpe är mjölkbonde och sitter i Växa Sveriges styrelse. FOTO: Mikael Ljungström

  Planen är att Arcowin får en egen försäljningsorganisation i tio länder, och återförsäljare på ännu fler områden. Avelsarbetet och försäljningen omfattar 28 olika raser. En del oro har framförts om de mindre raserna kommer att drabbas av försämringar, det tror inte Gustav Kämpe:

  – Det har varit tydligt i processen att man vill ha en bredd bland raserna. De mindre raserna kommer också att ha nytta av detta.

  Vilken utveckling inom aveln är mest spännande just nu?

  – Utöver framstegen med bättre hälsa och ökad mjölkproduktion – som ju är basen – så tycker jag att avelsvärdet kring fodereffektivitet är jättespännande. Jag hoppas att vi nu kan hjälpas åt att driva ett sådant utvecklingsarbete ännu mer, avslutar Gustav Kämpe.

   Viking Genetics i Hollola (arkivbild).
  Viking Genetics i Hollola (arkivbild). FOTO: Maria Törner

  Viking Genetics, Evolution och Masterrind

  Arcowin ägs gemensamt av Masterrind och Evolution, med medlemmar i Tyskland respektive Frankrike, samt Viking Genetics, med medlemmar i Finland, Danmark och Sverige. Processen har inletts mot att slå samman flera av de olika bolagens verksamheter.

  Målet är att bli det största avelsföretaget för nötkreatur i Europa, samt det företag som starkt bidrar till att göra mjölk- och nötköttsproduktion mer hållbar. Bolaget har kvar produktionsplatserna i Norden, Tyskland och Frankrike samt inhyrda tjurplatser i Nordamerika.

  Godkänns fusionen ska Arcowin stå för forskning, avelsutveckling, dosproduktion och marknadsföring. Däremot påverkas inte sådant som rör lokal service, kontaktpersoner med mera för medlemmarna i de fem olika medlemsländerna Danmark, Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike, enligt Arcowin.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen