Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april 2017

  "Vi vill uppmuntra till att tänka utanför normen"

  Jonas Fjertorp, utredare på Jordbruksverket, fick idén till tävlingen om smartaste djurstallet när han läste Konkurrenskraftsutredningens avsnitt om byggfrågor.

   Jonas Fjertorp på Jordbruksverket är projektledare för tävlingen Framtidens lönsamma djurstallar.
  Jonas Fjertorp på Jordbruksverket är projektledare för tävlingen Framtidens lönsamma djurstallar. FOTO: Jordbruksverket

  – Vi ville använda tävlingsformen för att skapa mer dynamik och uppmuntra till att tänka utanför normen, säger Jonas Fjertorp, som nu leder projektet och är juryns ordförande.

  Nyligen har juryn mött lagen för en halvtidsavstämning och Jonas Fjertorp tycker att resonemangen med utvecklingsgrupperna har varit givande. Nästa avstämning med lagen blir i november. Då ger juryn ytterligare respons och vid årsskiftet ska lagen vara helt klara.

  Uppgiften är inte enkel. Det gäller att hitta lönsamma lösningar för en produktion som är kapitalintensiv, har små marginaler och lång livslängd på investeringarna. Den planerade investeringen i tävlingen ska bära minst 400 000 kronor i lönekostnad, ha en vinstmarginal på tio procent av omsättningen samt ge fem procents avkastning på investerat kapital.

  – Utmaningen är att både vara visionär och klara snäva ekonomiska krav. Visst, det är en tävling mellan lagen, men framför allt är det en tävling mot en tuff kravspecifikation. I den bästa av världar hoppas vi på flera vinnare, säger Jonas Fjertorp.

  Relaterade artiklar

  Till toppen