Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 april 2018

  Blomstrande näring på högtryck i påsk

  Vi köper svenska tulpaner som aldrig förr. Just nu odlar Alverbäcks blommor över en miljon tulpaner i veckan och de dyrbara lökarna kräver gröna fingrar.

   Svenska tulpaner är märkta med Svenskt Sigill eller ursprungsmärkningen Från Sverige, eller båda.
  Bild 1/2 Svenska tulpaner är märkta med Svenskt Sigill eller ursprungsmärkningen Från Sverige, eller båda. FOTO: Cecilia Persson
   Tulpanerna är hjärtat i Alverbäcks blommors verksamhet.
  Bild 2/2 Tulpanerna är hjärtat i Alverbäcks blommors verksamhet. FOTO: Cecilia Persson

  En tidig påsk står inte överst på önskelistan för svenska blomsterodlare. Men tulpanförsäljningen blomstrar oavsett, och har ökat de senaste åren. Det märker man hos blomsterodlaren Alverbäcks på Ekerö utanför Stockholm.

  ”Ett vårtecken i sig”

  – Tulpaner är ett vårtecken i sig. Dessutom har snittblomman fått en renässans. Man unnar sig en enkel fredagsbukett. Det är vår stora lycka, säger VD Håkan Alverbäck, till ATL.

  Företaget började odla tulpaner och andra prydnadsväxter på åkermark för femtio år sedan. I dag består anläggningen av en mängd växhus och företaget omsatte över 92 miljoner kronor ifjol.

   Tulpanerna odlas, skördas och binds till buketter - allt görs för hand.
  Tulpanerna odlas, skördas och binds till buketter - allt görs för hand. FOTO: Cecilia Persson

  Inför påskveckan jobbar ett 80-tal personer i företaget, när tulpaner, påskliljor och andra blommor ska ut i handeln under den mest intensiva perioden på året.

  ”En tidig påsk är en utmaning”

  – Kunderna påverkas av vädret, och många vill sätta ut sina påskblommor i trädgården. En tidig påsk är en utmaning för oss, särskilt eftersom det har varit ganska mycket snö i vinter. Men tulpaner säljer alltid bra oavsett när påsken infaller, säger Håkan Alverbäck.

  Och med sina starka färger och gnissliga blad har tulpanerna skaffat sig en särställning i svenskarnas hem.

   Svenskar köper mest tulpaner per person i hela världen, enligt LRF Trädgård.
  Svenskar köper mest tulpaner per person i hela världen, enligt LRF Trädgård. FOTO: Cecilia Persson

  – Vi köper mest tulpaner per person och land i Sverige. Vi är ett tulpanälskande folk. Det finns en god tillgång på tulpaner och dagligvaruhandeln efterfrågar svenska produkter, säger Maja Persson på LRF Trädgård, till ATL.

  Försäljningen av svenskodlade tulpaner tog ett extra skutt förra året när 160 miljoner blommor producerades. Det är en tioprocentig ökning jämfört med året innan, enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet. Tulpansäsongen har blivit allt längre i Sverige, men når sin topp mellan januari och maj och det märks ännu ingen mättnad i efterfrågan.

   När produktionen når sin topp skördas 1 miljoner tulpaner i veckan på Alverbäcks blommor.
  När produktionen når sin topp skördas 1 miljoner tulpaner i veckan på Alverbäcks blommor. FOTO: Cecilia Persson

  Tulpaner till självplock

  Det finns 13 större tulpanodlare i Sverige, samt ett antal mindre uppstickare som till exempel erbjuder tulpaner för självplock i sina odlingar. Alverbäcks producerar omkring 28 miljoner tulpaner om året, och vill bygga ut med ytterligare växthus.

  – Anläggningen är totalt tre hektar, så det kräver sitt utrymme. Då odlar vi ändå ganska mycket tulpaner i två våningar för att maximera produktionen.

  Tulpaner lade delvis grunden till en ekonomisk kris i 1600-talets Holland, då ovanliga lökar såldes för enorma belopp innan bubblan brast. Men Nederländerna är fortfarande tulpanlandet nummer ett och odlar fram majoriteten av lökarna. Innan de kommer till Sverige kan de ha odlats i upp till fyra år i Nederländerna.

   VD Håkan Alverbäck vill bygga fler växthus för tulpanodlingar.
  VD Håkan Alverbäck vill bygga fler växthus för tulpanodlingar. FOTO: Cecilia Persson

  – Holländarna är otroligt duktiga, men när det gäller färdiga tulpaner så vill man ha det närodlade och svenska. I Sverige finns det också tulpanodlingar från norr till söder, säger Håkan Alverbäck.

  Planteras för hand

  Odlingen kräver fingertoppskänsla och lökarna planteras för hand, och tulpanerna plockas och sätts samman i buketter med hjälp av vältränade ögon och fingrar.

  – Tulpaner är en färskvara och det gäller att se exakt när knoppen är mogen så att den är perfekt när den kommer till konsumenten. Det är vi noga med att lära ut till våra anställda.

   Omtyckta minipåskliljor, eller Tête-a-tête som de också kallas, odlas för fullt inför påsken.
  Omtyckta minipåskliljor, eller Tête-a-tête som de också kallas, odlas för fullt inför påsken. FOTO: Cecilia Persson

  Förbrukade lökar komposteras på ett lokalt jordbruk på Ekerö och säljs som planteringsjord. Men man vågar inte återanvända jorden i blomsterodlingarna på grund av risken för svampangrepp. Annars är det ovanligt med skadegörare.

  – Vi satsar på friskvård i stället för sjukvård för våra tulpaner. Vi använder inga växtskyddsmedel. Det gäller att ha låg fuktighet, bra ljus och mycket ventilation. Det är många fläktar som blåser här. Då trivs blomman, avslutar Håkan Alverbäck.

  Tulpaner

  Tulpansläktet (Tulipa) är lökväxter som ingår i familjen liljeväxter. Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet. Namnet tulpan härstammar från det persiska ordet för turban, dulband, som på turkiska är tuliband.

  I Sverige finns 13 större tulpanodlare, från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Produktionen nådde rekordnivåer år 2017 när 160 miljoner tulpaner odlades i Sverige.

  Källa: Blomsterfrämjandet.

  Alverbäcks Blommor AB

  Omsättning 2016/2017 (Brutet räkenskapsår): 92,5 miljoner

  Antal helårsanställda: 66 personer

  Rörelsemarginal: 1 procent

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen