Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 januari 2018

  "Vi kan inte gräva ner så långa sträckor"

  Den planerade kraftledningen kommer att stärka sydöstra Sverige. Det menar Olof Klingvall, kommunikatör på Svenska Kraftnät.

   Olof Klingvall.
  Olof Klingvall. FOTO: Peter Knutson

  Olof Klingvall har vid åtskilliga tillfällen under de senaste 3-4 åren mött markägarnas besvikelse över den planerade 400-kilovoltsledningen genom sydöstra Sverige.

  – Jag är väl förtrogen med deras argument, och förstår dem. Samtidigt är det vårt uppdrag att säkerställa elförsörjningen i Sverige, och därför behövs den här elledningen.

  Varför vill ni inte bygga en markkabel?

  – När det handlar om stamnätet, ledningarna med de högsta spänningsnivåerna, behöver de vara luftburna växelströmsledningar. Som tekniken ser ut kan vi inte gräva ner så långa sträckor. Det skulle bli ett för stort effektbortfall längs en så lång sträcka, menar Olof Klingvall.

  – Om den inte byggs riskerar Småland och Blekinge att drabbas av omfattande strömavbrott vid ett eventuellt fel i nätet, säger han.

  LÄS OCKSÅ: 800 markägare i protest mot kraftledning

  Enligt Svenska Kraftnät är kraftledningen mellan Ekhyddan och Hemsjö en absolut nödvändighet, i och med den Nordbalt-ledning till havs mellan Sverige och Litauen som färdigställdes för cirka ett och halvt år sedan.

  – Vi behöver en ny kraftledning som klarar att ta hand om all el som kommer att transporteras i regionen i framtiden, säger Olof Klingvall.

  Energimarknadsinspektionens ställningstagande senare i år kan komma att överklagas till regeringen. I så fall väntas ett slutgiltigt beslut någon gång under år 2019.

  – Vi förstår att det finns stora invändningar från markägare, men vi menar att kraftledningen kommer att stärka regionen genom en tryggad elförsörjning, säger Olof Klingvall.

  400 meter bred ledning på gång

  Svenska Kraftnät inleder nu ett samråd inför ännu en planerad kraftledning. Från Hurva i skånska Hörby utreds två olika alternativ för dragning genom Skåne till en punkt där ledningen sen ska gå vidare till sjöss till Tyskland.

  Utredningskorridorerna är på land cirka 400 meter breda. I maj väntas beslut om vilken av korridorerna som är aktuell och i december 2019 ska ansökan skickas in till Energimarknadsinspektionen. Planerad driftsättning är under 2026.

  LÄS OCKSÅ: Krismöte efter tragedi kopplad till djurskyddsärendeLÄS OCKSÅ: Skansen vill samarbeta om låglandskorLÄS OCKSÅ ”Projekt Romeo” – så gick det sen 

  Relaterade artiklar

  Till toppen