Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 september 2019

  Vi kan ha ätit ost redan på stenåldern

  Brittiska forskare har hittat spår av mjölkprotein i plack på tandskelett som tyder på att människor som levde för 6 000 år sedan konsumerade mejeriprodukter, rapporterar BBC.

   Fynden har gjorts på skelett från stenåldern. Arkivbild – skeletten på bilden har inte direkt med artikeln att göra.
  Fynden har gjorts på skelett från stenåldern. Arkivbild – skeletten på bilden har inte direkt med artikeln att göra. FOTO: Felice Calabrò/SAP/AP/TT

  Spåren hittades i samband med att forskarna vid University of York undersökte tandskelett från förhistoriska jordbrukare i Storbritannien. Sammanlagt hittades mjölkprotein i tandsten från sju individer som levde under tidig till mitten av den yngre stenåldern.

  Människorna som levde på den tiden var laktosintoleranta, vilket gör det sannolikt att de omvandlade mjölk till ost, yoghurt eller någon annan fermenterad produkt för att få ned laktosinnehållet.

  Inte sjuk av laktos

  Sophy Charlton, en av studiens författare, säger till BBC att det också är möjligt att stenåldersmänniskor begränsade sitt intag.

  – Om du är laktosintolerant och konsumerar väldigt, väldigt små mängder mjölk, gör det dig inte sjuk. Du kan nätt och jämnt hantera det, säger hon.

  Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Archaeological and Anthropological Sciences.

  Vinn en Ipad: Klicka här för att vara med i ATL:s quiztävling!

  Relaterade artiklar

  Till toppen