Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2018

  Viktigt att arbeta för långsiktighet

  I förra veckan gick köttbranschen ut och sa att man hoppas på höjda köttpriser och välvilja från konsumenterna. Nu svarar slakterierna.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Valentyn Semenov

  Sommarens torka har inneburit problem med likviditeten för många djuruppfödare när kostnaderna för foder har skjutit i höjden. Under förra veckan gick branschen därför ut och sa att man hoppades på att konsumenterna skulle vara villiga att betala några kronor mer per köttbit för att stödja den svenska köttproduktionen. Den gemensamma organisationen Svenskt Kött hade bland annat gjort uträkningar om hur stora köttproducenternas merkostnader har blivit, siffror som presenterades på onsdagsmorgonen. ATL har talat med representanter för två av Sveriges slakterier, som är de som sätter de priser som betalas för köttet till lantbrukare.

  Jonas Tunestål, VD för slakteriet KLS Ugglarps, säger att man är mycket medveten om att de stigande foderkostnaderna har lett till ett tufft läge för köttproducenter. Han betonar att det är viktigt att tänka i ett långsiktigt perspektiv, bland annat eftersom effekten av foderbristen kommer att ha en påverkan på lantbruket under lång tid framöver, att hjälpas åt för att skapa en hållbar utveckling för svenska lantbrukare och att skapa en efterfrågan på svenskt kött.

  Höjning till grisproducenter

  – Vi har gjort så mycket insatser vi kan. Vi har bland annat lyckats driva igenom en höjning till våra grisproducenter på 20 öre per kilo, vilket vi kommunicerade ut till våra leverantörer förra veckan. Den höjningen kommer att slå igenom nu, eftersom avtalen vi har med lantbrukarna följer noteringarna, säger Jonas Tunestål, men tillägger att det givetvis inte är tillräckligt mycket för att kompensera för de höjda foderpriserna.

  – Men vi jobbar hela tiden, tillsammans med våra kunder, för att de som är längre bak i värdekedjan ska få en bra ersättning. Vi på Ugglarps har bland annat försökt hålla emot när priset på lamm gick ner. Fast däremot är det svårt att uttala sig om vad som kommer att hända i framtiden.

  Jonas Tunestål säger att han tycker att de får en bra uppbackning från restauranger och dagligvaruhandeln för det arbetet och att det är viktigt att alla tar ett ansvar för långsiktigheten.

  Hård konkurrens från importerat kött

  Enligt Tommy Ögren, vd på Skövde slakteri, jobbar de för att höja priserna till bönderna, men han menar att det alltid är svårt på grund av konkurrensen från importen.

  – Många landsting och kommuner köper till exempel ofta in utländskt kött. Vi får dock se om de kommer att ta till sig av sommarens kampanjer med budskapet att köpa mer svenskt kött för att stödja bönderna.

  – Lantbrukare generellt sett har dock inte fått sämre priser för köttet på grund av torkan. De flesta har kontrakt med slakterierna på ett eller två år, förutom några enskilda som inte skrivit kontrakt för att de har hoppats på att kunna få högre priser, säger Tommy Ögren.

  Vad krävs för att ni ska kunna höja priserna till bönderna och vad är ditt budskap i det här läget?

  – Ofta går man på gamla meriter och vanor, till exempel när handeln eller kommuner och landsting köper in importerat kött. Vi får till exempel ofta höra att: ”vi har redan köpt in tyskt kött”. Jag tycker att de kan förhandla mer med svenska slakterier, det händer att vi kan matcha det importerade köttet.

  – Men i dag pressas priserna ner från grossister från alla håll och kanter. Vårt skinkpris i dag är till exempel detsamma som 2015, säger Tommy Ögren.

  LÄS OCKSÅ: Köttproducenterna vädjar till konsumenternas välviljaLÄS OCKSÅ: ”Folk ringer och gråter, de har inget foder till djuren”

  Till toppen