Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni 2018

  LRF: "Stor okunskap från debattörer om vad politiken innehåller."

  I en debattartikel skriver flera ledamöter av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin att både regeringen och LRF har missat att vi står mitt uppe i en ny agrar revolution. Nu slår de sistnämnda tillbaka.

  – Vi arbetar i högsta grad med de här frågorna, svarar Hilda Runsten på LRF.

   Hilda Runsten, expert på hållbar utveckling på LRF.
  Bild 1/2 Hilda Runsten, expert på hållbar utveckling på LRF.
   Från LRF:s sida tror man mer på tekniska lösningar som drönare och gps-sådd än på att politiken ska skapa förutsättningar för att lösa framtidens utmaningar inom jordbruket.
  Bild 2/2 Från LRF:s sida tror man mer på tekniska lösningar som drönare och gps-sådd än på att politiken ska skapa förutsättningar för att lösa framtidens utmaningar inom jordbruket. FOTO: Ivan Rieka

  I måndagens DN skrev sex ledamöter av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin (KSLA) en debattartikel där de uppmanade till politiska initiativ för att få med vad de kallar en ”ny agrar revolution” i EU:s nästa jordbruksprogram (CAP 2021–2025). Enligt artikelförfattarna kan jordbruket både vara en del av lösningen på klimatfrågan och för möjligheten att föda fler människor på en mindre yta.

  När ATL når Hilda Runsten, expert på hållbar utveckling på LRF, är hon i färd med att skriva på ett svar på debattartikeln, tillsammans med andra experter.

  Undertecknarna av debattartikeln menar att LRF har missat att det pågår en ny agrar revolution. Har ni det?

  – Nej, verkligen inte. Vi arbetar i högsta grad med de här frågorna, och framför allt gör våra medlemmar det. Vi har regioner som tävlar med varandra om att bli först att kunna utropa sig som fossilfria. På energisidan jobbas det över hela landet med effektiviseringar och konverteringar, säger Hilda Runsten, expert på hållbar utveckling på LRF.

  Hilda Runsten håller annars till stora delar med om den bild artikelförfattarna tecknar, både vad gäller hur det ser ut inom svenskt lantbruk, och vart det är på väg. Däremot anser hon att exempelvis perenna grödor och tekniska innovationer som plöjning med GPS och drönare är bättre vägar att nå dit, snarare än att förlita sig på politiska lösningar som nästa CAP-runda.

  – Hittills har diskussionen i Sverige varit extremt destruktiv, den har bara bestått i att krympa budget. Men det finns fortsatt en stor okunskap från debattörer om vad politiken innehåller, säger Hilda Runsten.

  – Att använda politiken till en storskalig omställning av jordbruket är både fel och omöjligt. Politiken ska användas för att ersätta lantbrukare för åtgärder som samhället efterfrågar men inte marknaden kan betala, säger Hilda Runsten.

  LÄS MER: Jordbruksverket föreslår fyraårsplan för lantbrukets klimatarbeteLÄS MER: Bucht (S) om Capreformen: Blir det verkligen förenkling?LÄS MER: Svenska bondeorganisationer kritiska till Capförslaget

  Relaterade artiklar

  Till toppen