Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2017

  ”Vi är inte förskonade på något sätt”

  SLU är inte förskonade. Men nu ska universitetet jobba hårdare med att stärka sitt värdegrundsarbete, enligt prorektor Karin Holmgren.

  Som en effekt av #Metoo kommer arbetet med att motarbeta och hantera sexuella trakasserier och diskriminering att förstärkas på SLU.

  Flera berättelser om incidenter som kommit fram under #Metoo äger rum i studentmiljön. Nu går SLU vidare och stärker sitt värdegrundsarbete.

  – Det är inte unikt för SLU men vi är inte förskonade på något sätt. Metoo-rörelsen är en väckarklocka för att ingen längre ska kunna blunda för att det finns en osund maktkultur, säger Karin Holmgren, prorektor på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  Hon menar att det nu finns ett fönster då studenter, medarbetare och chefer är särskilt mottagliga för en fortsatt diskussion om värdegrundsfrågor. Något som SLU måste passa på att ta tillvara och ta upp frågorna i alla ledningssammanhang, påminna chefer och medarbetare och studenter om vad som gäller.

  Påminna om rutiner

  – Jag leder själv forskarutbildningsrådet på måndag, utbildningsnämnden på onsdag och studiesociala rådet i nästa vecka. Det första jag kommer att göra är att prata om det här och påminna om vilka rutiner som gäller, säger Karin Holmgren.

  På SLUs skogliga utbildningar i Umeå har problemen varit kända och uppmärksammade sedan länge. Därför har universitetet jobbat aktivt med det på skogsmästar- och jägmästarsidan.

  – Vi satte i gång för ett par år sedan och vad vi då kunde se i de studiesociala enkäterna var att antalet studenter som upplevde att de blivit utsatt för någon form av diskriminering ökade. Det tolkar vi som att man fått så mycket information att man vågade berätta, säger Karin Holmgren.

  LÄS OCKSÅ: 937 skriver under skiljagnarnafrånvetetLÄS OCKSÅ: ”Det finns lantbrukare jag fasar för att besöka”LÄS OCKSÅ: ”Det får vara nog med sexism nu”

  Relaterade artiklar

  Till toppen