Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juni

  Prognos: Veteskörden i Europa minskar med tio procent

  Europeiska kommissionen sänker drastiskt prognosen för den europeiska veteskörden. Totalt förväntas en minskning på tio procent jämfört med förra året.

  FOTO: Henrik Rosenqvist / Sydsvenskan / TT

  Den nya prognosen är framtagen för EU27 (EU-länderna utan Storbritannien) och visar att den totala spannmålsproduktionen 20/21 beräknas uppgå till 284,3 miljoner ton. Det är tio miljoner ton lägre än föregående år.

  – För Sveriges del ser det än så länge inte så illa ut som på många andra delar i Europa, säger Patrik Eklöf, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

  Veteskörden minskar drastiskt

  Kylan i maj och värmen i juni har gett gynnsamma odlingsförhållanden i de flesta nordiska länderna. Även baltländerna och delar av Polen har fina skördar.

  Men det finns en hel del ställen som inte haft samma fina väderförhållanden och i en ny prognos är veteskörden beräknad till 117,2 miljoner ton – en minskning från förra årets 130,8 miljoner ton.

  – En torr väderlek kombinerat med lägre areal för vete ger lägre skördar i stora producentländer, säger Patrik Eklöf.

  Störst negativ påverkan har bland annat skett i de östra delarna av Rumänien som förväntas få en skörd på 8,3 miljoner ton – ett fall på 17 procent. Regnet som fallit har förmildrat skadorna en del men bedöms vara otillräckliga för att reparera höstsådda grödor som drabbats.

  I Frankrike, som är EU:s ledande veteproducent och exportör, var skördeprognosen i år endast 30,3 miljoner ton jämfört med 39,5 miljoner ton föregående år. Det motsvarar en nedgång på knappt en fjärdedel.

  – Men jag skulle inte säga att det råder någon brist på vete. Skördarna är mindre men lagernivåerna är fortsatt stabila, säger Patrik Eklöf.

  Exporten minskar

  Exporten av vete från EU beräknas minska till 25 miljoner ton jämfört med förra årets 33 miljoner ton. Att det är stora exportländer som drabbats av sämre väderförhållande kan dock bidra till att exportmöjligheterna ökar för länder som Sverige.

  – EU tillhör en världens största veteexportörer efter Ryssland. Konkurrensen från svarta havsområdet är dock hård och EU måste anpassa sig till dessa priser för att kunna exportera. Även Sverige är en nettoexportör av vete och om vi inte drabbas lika hårt av torrt väder kan det finnas en större möjlighet för svenskt vete som kan exporteras och säljas vidare om till exempel Frankrike har en mindre exportvolym att tillgå, säger Patrik Eklöf.

  Majs och korn ökar

  Till skillnad från vetet så beräknas majsproduktionen att öka till 71,9 miljoner ton i år.

  – Arealen för både majs och korn har dock ökat, vilket i dagsläget beräknas leda till en produktionsökning trots väderleken, säger Patrik Eklöf.

  Han poängterar att det är just beräkningar det handlar om och inget färdigt reslutat.

  – Det bör dock påminnas om att det är prognoser som publiceras.

  Relaterade artiklar

  Till toppen