Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 september 2017

  Veterinärer vill inte att uppfödare bedövar smågris

  Det danska Miljø- og Fødevareministeriet vill göra det möjligt för danska grisuppfödare att själva bedöva smågrisar som ska kastreras. Men förslaget får både ris och ros.

   I Sverige har grisuppfödare som genomgått utbildning rätt att lokalbedöva grisar inför kastrering. Snart kan danska uppfödare få göra detsamma.
  I Sverige har grisuppfödare som genomgått utbildning rätt att lokalbedöva grisar inför kastrering. Snart kan danska uppfödare få göra detsamma. FOTO: Ann Lindén

  I dag måste danska smågrisar kastreras med smärtlindring, men utan bedövning. Om lantbrukaren vill bedöva grisarna ska det göras av veterinär. Men om förslaget går igenom ska lantbrukaren själv få rätt att utföra bedövningen efter att ha gått en utbildning, skriver Landbrugsavisen.

  Christian Fink Hansen som är sektordirektör för SEGES Svineproduktion är positiv till förslaget:

  – Vi har en hög nivå på djurvälfärden i Danmark, men vi önskar hela tiden att bli ännu bättre. Vi har också gått med på att fasa ut kastrering utan bedövning innan utgången av 2018, säger han.

  Veterinärer protesterar

  Men förslaget möter motstånd från den danska Dyrlægeforeningen som inte anser att grisuppfödarna ska ge smågrisar sprutor med lokalbedövning.

  – Risken att grisen utsätts för mycket allvarlig smärta är stor om proceduren inte utförs av en veterinärmedicinskt kompetent person, säger Carsten Jensen, vid det danska veterinärförbundet till Landbrugsavisen.

  Det danska veterinärförbundet ser helst att problemet med smärtlindring undviks helt, antingen genom att smågrisarna vaccineras mot den besvärande galtlukten eller att de inte kastreras över huvud taget och att slakterierna sedan får sortera ut de individer som har galtlukt.

  Svenska uppfödare får lokalbedöva

  I Sverige har det varit lag på att bedöva smågrisar innan kastrering sedan den 1 januari 2016. Grisuppfödare har själva rätt att ge djuren lokalbedövning innan ingreppet om de uppfyller Jordbruksverkets utbildningskrav och har genomgått en godkänd kurs i läkemedelshantering och administrering av läkemedel för lokalbedövning av gris.

  Mer information om svensk griskastrering finns hos Sveriges Grisföretagare.

  LÄS MER: Danska forskare granskar alternativ till kastreringLÄS MER: Bonus vid smärtfri kastreringLÄS OCKSÅ: Bert Karlsson satsar på färdigmatPREMIUM: Uppfödaren som knäckt drömgränsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen