Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj 2017

  Veterinärer: "Djur riskerar att få lida"

  Veterinärer från SLU och Länsveterinärföreningen kritiserar jordbruksverkets förslag till snabbutbildade djursjukskötare.

   Skribenterna kritiserar starkt förslaget att låta olegitimerad personal söva djur och övervaka sövning.
  Skribenterna kritiserar starkt förslaget att låta olegitimerad personal söva djur och övervaka sövning. FOTO: MOSTPHOTOS

  Förslaget kom till för att tillfälligt lösa den akuta bristen på djursjukskötare som ATL rapporterat om. Det har dock kritiserats hårt av veterinärer, fackliga organisationer och legitimerade djursjukskötare.

  Nio veterinärer med ansvar inom djursjukvårdsutbildningen har gått ut och gett sin syn på förslaget i en debattartikel i GP.

  ”Den förslagna ändringen, som i första hand ska gälla under en sexårsperiod, innebär att övrig personal inom i djursjukvården, alltså lekmän, efter två veckors kurs anordnad av vem som helst, ska få utföra riskfyllda åtgärder på djur.” Skriver de.

  Man kritiserar särskilt starkt att okvalificerad personal föreslås få behörighet att inleda och övervaka sövning. Det förutsätter enligt skribenterna att veterinären är ansvarig även för narkosen, vilket blir ohållbart under en operation.

  Dålig arbetsmiljö

  De skriver vidare att jordbruksverkets förslag allvarligt äventyrar patientsäkerheten, men även är en fara för arbetsmiljön för både veterinär och den personal som inte har tillräcklig kompetens för sina uppgifter och ansvar. Man menar att det verkar som att jordbruksverket i och med förslaget går djursjukhusbranschens ärenden och tillmötesgår deras intressen.

  Även uppgiften om att det skulle vara akut brist på djursjukskötare ifrågasätts. Skribenterna menar att jordbruksverket inte presenterat något tillfredställande underlag.

  ”Vi som ansvarar för utbildning och den direkta tillsynen av legitimerad djurhälsopersonal ser stora risker med Jordbruksverkets förslag och är orolig för utvecklingen inom svensk djursjukvård.”, skriver de i GP.

  Relaterade artiklar

  Till toppen