Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2019

  Veterinär i skottlinjen på slakteri

  Vid två tillfällen hamnade en veterinär i skottlinjen när ett djur skulle avlivas på ett slakteri.

   Veterinären anmälde händelsen till sin arbetsgivare. Arkivbild.
  Veterinären anmälde händelsen till sin arbetsgivare. Arkivbild. FOTO: Trygve Finkelsen/TT

  Personalen på slakteriet skulle avliva ett djur i en box och använde ett vapen av märket Winchester som laddats med hålspetsammunition. Veterinären hamnade i skottlinjen och blev skärrad av händelsen och anmälde det till sin arbetsgivare Livsmedelsverket, rapporterar Veterinärmagazinet.

  De bedömde situationen som allvarlig och anmälde vidare till arbetsmiljöverket.

  – Även om kulan inte träffar djuret, ska boxen fånga upp den. Men det var ändå så att när veterinären stod i stallet kände hen sig otrygg. Därför tog vi upp fallet som ett arbetsmiljöärende. Det resulterade i att slakteriet ändrade sina rutiner, och vi har informerat vår personal om hur de ska agera på anläggningen, berättar Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket till VeterinärMagazinet.

  Slakteriet i fråga hade en något annan syn på det som inträffade och menade att Livsmedelsverket skickar ut veterinärer som inte alltid är tillräckligt erfarna. Dessutom menar de att de har gett instruktioner till veterinärerna om hur de ska röra sig på slakterierna, men dessa instruktioner har inte alla veterinärer tagit del av.

  Efter anmälan har nu slakteriet sett över sina rutiner.

  Relaterade artiklar

  Till toppen