Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2019

  ”Många brände sig nog förra säsongen”

  Rikard Larsson driver Kårstad gård utanför Motala tillsammans med sin far. De har god erfarenhet av prissäkring och har använt instrumentet i flera år.

   Rikard Nilsson, odlare på Kårstad gård utanför Motala.
  Bild 1/2 Rikard Nilsson, odlare på Kårstad gård utanför Motala. FOTO: Privat
   Mognande vetefält. Arkivbild.
  Bild 2/2 Mognande vetefält. Arkivbild. FOTO: Per-Olov Eriksson/N/TT

  – Det var nog många odlare som brände sig förra säsongen när torkan decimerade skörden och kontrakten inte kunde uppfyllas. Det märks i år att många är lite försiktigare. Men det betyder absolut inte att vi ska sluta eftersom det är ett bra verktyg för en säkrare prissättning på våra grödor, säger Rikard Larsson.

  I fjol hade han själv säkrat 300 ton till nivån 1:50 kronor per kilo. När torkan slog till steg priset, men eftersom det fanns en bra avsalumarknad på 2-2:10 kronor för resten av Kårstads veteskörd blev snittet kring 1:80 på hela skörden.

  – Det var vi helt nöjda med. Det viktigaste är vad du får för genomsnittspris, inte enskilda affärer, säger Rikard Larsson.

  I januari i år låste han själv in 500 ton vete på nivån 1:70 kronor per kilo, för fysisk leverans efter skörd. Ett normalår motsvarar det hälften av veteskörden på Kårstad.

  Strategin är att lagra in den andra halvan av skörden fram till vårkanten.

  – Priset har tickat ned så pass mycket nu att vi lämnar 500 ton orörda och väntar på att priset stiger. Men skulle priserna bli tillräckligt attraktiva har vi inga problem med att säkra upp den delen också, säger han.

  Hittills har han enbart prissäkrat för fysisk leverans men är även öppen för att ta en finansiell position.

  – Nu måste vi leverera både kvantitet och kvalitet. I en finansiell terminsaffär, till exempel på Matif, säkrar du bara kvantiteten. Det kan locka om affärstillfället är det rätta, säger Rikard Larsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen