Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 November 2017

  Veteodlare besvikna på Trumps politik

  Donald Trumps handelspolitik skrämmer USAs vetebönder som exporterar hälften av skörden och snart riskerar att stå utan handelsavtal med en rad länder. Trumps långa Asienresa i november gav inga genombrott.

  – Vi är mycket besvikna, säger veteodlarnas VD Chandler Goule till ATL.

  Trumpadministrationen vill stoppa utländsk konkurrens genom att säga upp eller omförhandla en rad frihandelsavtal.

  I somras sa sig visserligen USA vara redo att återuppta förhandlingarna med EU om TTIP. Men för amerikanska veteodlare har TPP-avtalet med elva länder runt Stilla havet, varit mycket viktigare. Det sa Donald Trump upp redan i januari.

  – I valrörelsen lovade han att det skulle ersättas med bilaterala avtal. Vi har inte sett någonting av det, säger Chandler Goule som är VD för National Association of Wheat Growers, NAWG, som representerar 85 procent av landets veteodlare.

   ”Vi är mycket besvikna”, säger de amerikanska veteodlarnas VD Chandler Goule. Att Trumpadministrationen vill säga upp handelsavtalen med stora köparländer kan bli ett dråpslag mot branschen.
  ”Vi är mycket besvikna”, säger de amerikanska veteodlarnas VD Chandler Goule. Att Trumpadministrationen vill säga upp handelsavtalen med stora köparländer kan bli ett dråpslag mot branschen. FOTO: NAWG

  Inte råd att köpa vete

  Medelklassen i länder som Japan och Vietnam vill ha proteinrik mat av hög kvalitet, men har inte längre råd att köpa amerikanskt vete.

  – Det är vansinne. Det hade varit en fantastisk marknad för oss.

  LÄS MER: Trumps politik slår mot lantbrukare

  På NAWGs höstkonferens i Charleston den 16-20 oktober var frihandelsavtalen ett hett ämne. Donald Trump har twittrat att han vill säga upp både avtalet med Sydkorea, Korus, och Nafta-avtalet med grannländerna Mexiko och Kanada.

  Vid Nafta-förhandlingarna i oktober var läget låst.

  – Jag bedömer risken att vi drar oss ur helt till 50 procent, säger Chandler Goule.

  Mexiko storkund

  Han ser Nafta som det värdefullaste avtalet för Amerikas veteindustri. När det tecknades för 23 år sedan exporterades inget vete alls till Mexiko.

  – Nu är landet vår största köpare. Om Trumpadministrationen drar sig ur avtalet blir det ett dråpslag mot veteindustrin i USA.

  LÄS MER: Avtal med USA kan krossa japanska lantbrukare

  Amerikas bönder har skäl att vara besvikna på president Trump.

  – Många av våra medlemmar stödde honom i presidentvalet, men han har inte återgäldat det stödet när det gäller handelsavtalen, säger Chandler Goule.

  LÄS MER: Innovativa lantbrukare får prärien att blomstra

  Inför Trumps långa resa till asiatiska länder i november fanns hopp om nya handelsavtal till stöd för amerikansk jordbruksexport. Men ingenting infriades.

  – Det vore bättre att Trumpadmininstrationen la tid på bilaterala avtal med länder som Japan och Vietnam, än att omförhandla Nafta och Korus, säger Chandler Goule.

  LÄS OCKSÅ: Större risk för skadat malt i årLÄS OCKSÅ: Nu finns Metoo för kvinnor i gröna sektornLÄS OCKSÅ: Grundlurades på jakträtter

  Till toppen