Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 10 oktober 2016

    Vetemjöl i omställning blir ny produkt

    Vetemjöl från lantbrukare som håller på att ställa om till ekologisk produktion blir en egen produkt.

     Arkivbild. Berte Qvarn i halländska Slöinge.
    Arkivbild. Berte Qvarn i halländska Slöinge. FOTO: Kerstin Davidson

    Det är ICA och leverantören Berte Qvarn i Halland som inlett ett samarbete kring mjöl som säljs som ett vetemjöl på väg att bli ekologiskt.

    I ett pressmeddelande uppger Ica att det innebär en trygghet för lantbrukare under omställningsperioden samtidigt som det ger en merbetalning för vetet.

    ”Att ställa om till ekologisk odling är en kostsam process och det tar tre år innan bonden kan få betalt för de extrakostnader som omställningen innebär. Genom vårt samarbete bidrar vi till att det är ekonomisk hållbart för lantbrukaren att gå över till ekologisk odling samtidigt som vi kan säkra större volymer för att möta den stora konsumentefterfrågan”, säger Maria Smith, miljöchef på ICA i ett pressmeddelande.

    Tar tre år

    Under omställningsperioden brukas marken enligt de ekoregler, men det tar tre år innan mjölet kan kallas ekologiskt.

    Vetemjölet kallas ”Vetemjöl på väg” och ska prismässigt ligga mellan konventionellt och ekologiskt mjöl.

    Relaterade artiklar

    Till toppen