Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juni 2018

  Vetelagren ökar trots torkan

  Världens vetelager kommer att öka trots att skördeprognoserna dras ner på grund av torka i flera viktiga producentländer. Det hävdar USA:s jordbruksdepartement i månadens WASDE-rapport, som presenterades under tisdagen.

  Rysk veteodling förutses minska med 19 procent för produktionsåret 2018-19. Orsaken är torka i de områden där höstvete är en viktig gröda, men också för mycket nederbörd i vårveteodlande distrikt.

  Även EU-länderna Polen och Tyskland samt Mexico förutspås ta lägre skördar. Utbudet hålls uppe av att produktionen ökar i USA och Indien. Därmed behöver inte Indien importera lika mycket vete.

  Men konsumtionen av vete kommer att minska under året, förutspår WASDE-rapporten, och det leder till att de globala lagren växer och landar på 266 miljoner ton vid årets slut.

  När det gäller foderspannmål, främst majs, så spås minskande lager. Även här tappar Ryssland produktion samtidigt som efterfrågan på etanolmajs är stabil. För amerikanska farmare räknar departementet med stigande majspriser.

  Lagren av soja är svagt växande. Skörden i Brasilien ser ut att kunna bli bra och efterfrågan från Kina ligger stabilt.

  LÄS OCKSÅ: WASDE: Ny rekordnivå för vetelagrenLÄS OCKSÅ: Snart slut med pressade priser

  Relaterade artiklar

  Till toppen