Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 april 2019

  Ica prisar innovativa odlare

  Vitaminberikad svamp och vertikalodlade grönsaker - odling fick genomslag i årets upplaga av Icas Entreprenörspris.

  FOTO: Ljusgårda och Östgötasvamp

  För andra året i rad delar Ica ut pris för att uppmärksamma entreprenörer från hela Sverige. 300 nomineringar och 11 000 röster har nu genererat två vinnare: grönsaksodlande Ljusgårda och svampproducerande Östgötasvamp, meddelar Ica i ett pressmeddelande.

  Priset delas ut i två kategorier. Årets lokala hjälte till en entreprenör som utvecklat sitt närområde och årets hälsoentreprenör till någon som bidragit till förbättrad folkhälsa. Juryn består bland annat av prins Daniel, Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet och entreprenören Ashkan Pouya.

  Innovativ matproduktion

  Årets lokala hjälte delades ut till förtaget Ljusgårda, som specialiserat sig på vertikal odling av grönsaker. Den vertikala odlingstekniken används inomhus och har en effektivare vattenanvändning än traditionellt jordbruk. Företaget är förlagt i Tibro och producerar i dag ruccola, jordgubbar och dill året runt.

  ”I grunden har vi gjort det Ted Gärdestad sjunger om – vi har tagit sol, vind och vatten och placerat det i en inomhusmiljö”, säger Andreas Wilhemsson, Ljusgårda i pressmeddelandet.

  Priset för Årets hälsoentreprenör gick till Östgötasvamp, som producerar D-vitaminberikad svamp i Linköping. Produktionen sker i ett före detta kycklingstall och beräknas under 2019 generera 18 ton svamp.

  ”Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss”, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp i pressmeddelandet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen