Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari 2018

  Investeringen bröderna inte vill ha ogjord

  Flackarp.

  Verkstaden är hjärtat i verksamheten på Flackarps Maskinstation. Här servas och repareras maskinerna, här börjar och slutar arbetsdagen.

  – Verkstaden är guld värd, säger Johan Magnusson som driver maskinstationen tillsammans med sin bror Carl Magnusson.

   Johan Magnusson och Carl Magnusson satsar på en välutrustad verkstad.
  Bild 1/7 Johan Magnusson och Carl Magnusson satsar på en välutrustad verkstad.
   Över reservdelförrådet har de byggt ett andra plan med kontor och personalutrymme.
  Bild 2/7 Över reservdelförrådet har de byggt ett andra plan med kontor och personalutrymme.
   Verkstadsbyggnaden är 30 meter lång och 20 meter bred. Den är delad i en verkstadsdel och en tvätthall.
  Bild 3/7 Verkstadsbyggnaden är 30 meter lång och 20 meter bred. Den är delad i en verkstadsdel och en tvätthall.
   Minneslista som alla kan se. Serviceuppgifterna dokumenteras också på mer varaktigt sätt.
  Bild 4/7 Minneslista som alla kan se. Serviceuppgifterna dokumenteras också på mer varaktigt sätt.
   Gott om plats och välordnade förråd.
  Bild 5/7 Gott om plats och välordnade förråd.
   I vinter uppgraderar de verkstaden. Nya uttag för el och luft nära portarna gör arbetet rationellare.
  Bild 6/7 I vinter uppgraderar de verkstaden. Nya uttag för el och luft nära portarna gör arbetet rationellare.
   Perforerad plåt i taket för god arbetsmiljö.
  Bild 7/7 Perforerad plåt i taket för god arbetsmiljö.

  Verkstaden var en av de första investeringar bröderna Magnusson gjorde sedan de 2013 hade startat maskinstation med föräldragården Västangård utanför Lund som bas. Året därpå sattes spaden i marken för byggnaden och vartefter har de utvecklat verkstaden med nya funktioner.

  Förra vintern byggde de personalutrymme och kontor i ett andra plan över reservdelsförrådet. I vinter håller de på med en uppdatering som ska göra verkstaden ännu mera lättarbetad. Fler uttagspunkter för el och tryckluft installeras nära portarna. Fler lagringsställ för järn och stål ska ge bättre överblick och rationellare jobb.

  – Har man tillgång till luft precis vid porten är det snabbt och enkelt att blåsa rent en kylare utanför. Sådana ”smågrejer” är viktiga när det är säsong och man kör för fullt, säger Carl Magnusson.

  Ett fack för löpande jobb

  Verkstadsbyggnaden består av två delar: själva verkstaden och tvätthallen, samt en utvändig spolplatta på gaveln för grovrengöring. Verkstaden har två rymliga fack, vilket innebär att en maskin som kräver längre tid för underhållsarbetet kan stå kvar och hanteras i det ena facket, medan det andra facket används för löpande servicearbeten.

  – Nu står betupptagaren där och den tar kanske en månad att serva. Det kan vi göra när vi har tid över utan att den står i vägen för andra jobb, säger Johan Magnusson.

  Under säsong går betupptagaren långa dagar; att kunna köra in den i verkstaden varje kväll och göra den dagliga tillsynen i bra ljus förebygger större skador.

  LÄS OCKSÅ Tipsen som får däcket att klara trycket

  Lägre kostnader

  Bröderna Magnusson ser gärna att servicearbeten som utförs av montörer från maskinfirmorna ska göras i gårdens verkstad. Då kan märkesmekanikerna göra de mer komplexa uppgifterna medan gårdens personal kan vara behjälpliga i enklare servicearbeten. På det sättet blir de totala kostnaderna lägre samtidigt som maskinstationens personal kan förkovra sig i samarbetet med maskinfirmans folk.

  Vinter innebär arbete i snösvängen och i sydvästra Skåne betyder det oftast mera saltning än snöplogning. Fem ekipage kan Flackarps Maskinstation skicka ut när så krävs och i arbetsrutinen ingår att alla maskiner tvättas sedan de hanterat salt. Då kommer en rymlig tvätthall väl till pass.

  Prioriterad arbetsmiljö

  Arbetsmiljön är prioriterad. Temperaturen hålls på en behaglig nivå till en rimlig kostnad med hjälp av golvvärme i kombination med fläktar i taket som pressar ner den varma luften. Innertaket är klätt med perforerad plåt som dämpar ljudet påtagligt.

  – Den gör stor skillnad och det är jätteviktigt för trivseln. Det ska vara roligt att gå till jobbet här, säger Carl Magnusson.

  Behåller sitt värde

  Investeringen när verkstaden byggdes var cirka 2,4 miljoner kronor. Det är väl använda pengar, tycker bröderna Magnusson:

  – Kan du finansiera verkstaden så behåller den sitt värde medan en traktor för mer än två miljoner snabbt sjunker i värde, säger Johan.

  – Vi har inte ångrat en sekund att vi byggde verkstaden, säger Carl Magnusson.

  LÄS OCKSÅ: Här är de populäraste traktorernaLÄS OCKSÅ: Bra bankkontakt och ekopriser deras räddning när Eu-stöden dröjer

  Flackarps Maskinstation

  Ägs av bröderna Johan Magnusson och Carl Magnusson och utgår från Västangård, nära Lund.

  Erbjuder de flesta maskintjänster som en växtodlare på skånska slätten kan behöva. Inom betodlingen har de maskiner för alla moment utom transporterna. Weedsurfern, som används för att slå av fröstockar i betor, är en av få maskiner av denna typ i Sverige.

  Nyligen har de investerat i två Bunning fastgödsel- och kalkspridare, där spridningen kan regleras med styrfiler.

  Bröderna Magnusson arrenderar föräldragården och driver egen växtodling på 300 hektar.

  Personalstyrkan varierar över året. Utöver bröderna själva jobbar en anställd heltid, två fasta medarbetare med F-skatt jobbar deltid och i säsong lejs ytterligare folk in.

  Verkstadsbyggnaden har yttermåtten 30 gånger 20 meter. Portarna är fem meter breda och 4,5 meter höga.

  Relaterade artiklar

  Till toppen