Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 augusti 2019

  ”Jag är tydlig med om vi inte vill satsa”

  Hur mycket kan du som lantbruksföretagare låna? Och när ska lånet betalas tillbaka? Helena Silvander, VD för Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare, beskriver hur det går till.

  – Tror jag på investeringen så går jag in i det, säger hon.

   Helena Silvander, VD Tillväxtbolaget.
  Helena Silvander, VD Tillväxtbolaget. FOTO: Johan Sedenius

  I september 2018 tillsattes Helena Silvander som VD för Tillväxtbolaget för Sveriges lantbrukare, och det var då verksamheten startades upp på riktigt. Hon kommer från en bakgrund inom bankvärlden och var senast på Länsförsäkringar som kreditspecialist.

  – Jag har jobbat i 30 år med den här typen av jobb och hjälpt företag att expandera, hjälpt företag som har haft det tufft ekonomiskt, och jobbat som chef inom bland annat lån och finansiering. Det är jätteroligt att kunna använda mina kunskaper till de företagare som får möjlighet att låna av Tillväxtbolaget, säger Helena Silvander.

  Läs mer: Bankveteran till bondesatsning

  Så mycket går att låna

  Lånen ges till svenska lantbruksföretagare som inte kan få full finansiering från sin bank utan behöver ännu ett tillskott på kapital.

  – Ofta krävs det eget kapital för att kunna starta upp eller utveckla sin verksamhet och det gör det inte lätt för till exempel unga eller nya företagare att satsa. Då kan vi gå in som en ytterligare finansiär och göra det möjligt, säger hon.

  Kunderna kan vara i olika faser när de kontaktar Helena Silvander. Vissa planerar att bygga ut redan nästa år och undrar hur hon ser på det. Andra är mitt inne i en utveckling och behöver investera direkt.

  Från bolaget kan företagare låna mellan 10 till 20 procent av investerat belopp. Sedan ska pengarna återbetalas med en rörlig, topplånad ränta, som sätts enligt en individuell återbetalningsplan på max tio år.

  – Från att man sätter i gång och lånar sina pengar så ska man vara i gång med verksamheten innan man börjar amortera. Det kan ta ett till två år. Sedan ska lånen vara återbetalda inom 10 år från utbetalning.

  Läs mer: Bondförnuft la grunden för toppkarriär

  Ansökningsprocessen

  Helena Silvander pratar med alla som hör av sig och gör en utvärdering av deras projekt. Är det intressant görs en kreditprövning, likt på en bank. Företagaren får skicka in sina handlingar, berätta om sitt case, samt skicka bokslut, budget och affärsidé. Hon ser sedan över underlaget och gör en kredit- och riskbedömning. Den stora skillnaden från en bank är att hon inte är så fixerad vid panten.

  – Panten är mer sekundär för mig. Tror jag på investeringen så går jag in i det. Men först görs en kreditprövning för vår, och kundens, bästa så att det finns en återbetalningsförmåga. Annars har man satt sig i en svår sits som företagare och då är det bättre att avstå.

  Hon åker alltid ut och besöker de som känns intressanta och det blir inga lån till företagare hon inte har träffat.

  – Finner jag det intressant för jag det vidare och då fattar styrelsen kreditbeslut.

  Helena Silvander betonar att de inte beviljar lån hur som helst.

  – Jag är tydlig med om vi inte vill satsa. Känns risken för hög och en investering inte möjlig så tackar jag nej. Då får man reda på det direkt och behöver inte gå och vänta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen