Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  Växtskyddsmedel för en halv miljon stulet

  Minst fem lantbruksföretag i Närke, Västmanland och Värmland har utsatts för kemstölder på kort tid. Nu uppmanar polisen till ökad vaksamhet och rekommenderar lantbrukare att sätta upp kameror.

  För ett par veckor sedan drabbades lantbrukare i södra Skåne av en våg av kemstölder som inleddes på Österlen och gick västerut. Nu verkar fokus ligga i Örebrotrakten och Västmanland där flera lantbrukare fått kemlager och säkerhetscontainers uppbrutna och länsade. Här är det inte enbart växtskydd som stjäls utan även styrutrustning till traktorer och entreprenadmaskiner.

  Så här såg det ut 2018 när ATL redde ut hur en godkänt förvarig av växtskyddsmedel skulle se ut. Flera av tipsen är gångbara även för att stärka skyddet av andra föremål som man inte vill bli av med.

  Stal för halv miljon

  I förra veckan var det inbrott på Franzéns Lantbruk på Nybble gård i Vintrosa, väster om Örebro. Gärningsmännen kom över svamppreparat och andra växtskyddsmedel för kring en halv miljon kronor.

  Gården driver spannmålsodling med inriktning på utsädesodling men också entreprenadverksamhet och sprutar på cirka 1 000 hektar.

  – Vi hade tagit hem alla preparat på en gång. Som tur var hade leverantören alla medel i lager så det blir inget avbrott i verksamheten, säger Mikael Franzén.

   Gärningsmännen kom över svamppreparat och andra växtskyddsmedel för kring en halv miljon kronor, berättar lantbrukaren Mikael Franzén i Örebro.
  Gärningsmännen kom över svamppreparat och andra växtskyddsmedel för kring en halv miljon kronor, berättar lantbrukaren Mikael Franzén i Örebro. FOTO: Privat

  Kan vara samma gärningsmän

  En annan lantbrukare i trakten som vill vara anonym, fick några dagar senare en förrådscontainer uppbruten och länsad ”på allt bärbart”.

  – Det var bekämpningsmedel och gps-utrustning som vi tagit av över natten. Det är svårt att uppskatta värdet på allt som försvunnit, säger han.

  Enligt Mikael Skoglund, forensisk analytiker i polisregion Bergslagen, har ytterligare tre inbrott skett på jordbruk i regionen på kort tid. Han har även sett att stölder från entreprenadmaskiner och grävare ökat.

   Mikael Skoglund, forensisk analytiker Polisdistrikt Bergslagen, vill rekommendera lantbrukare att skaffa övervakningskamera.
  Mikael Skoglund, forensisk analytiker Polisdistrikt Bergslagen, vill rekommendera lantbrukare att skaffa övervakningskamera. FOTO: Privat

  – Brotten har skett relativt nära varandra i tid och plats så man skulle kunna anta att det är samma konstellation av gärningsmän, säger han.

  ”Skaffa övervakningskamera”

  Mikael Skoglund vill inte kalla det för en stöldvåg men varnar för att brottsaktiviteten pågår just nu.

  – Det sker stölder här och där. Det är inte begränsat till Örebro utan det här är aktörer som åker runt både i syd och mitt. De vet var i landet det är dags för lantbrukarna att spruta och att det finns kempreparat att stjäla på gårdarna, säger han.

  I de allra flesta fall är preparaten väl inlåsta på gården men gärningsmännen lyckas ändå länsa förråden. Mikael Skoglunds råd är att skaffa kameraövervakning.

  – När lantbrukaren i god ordning låst sin maskinhall eller förråd för kvällen och någon ändå går in är det svårt. Min rekommendation är att skaffa övervakningskamera. När det gäller den egna gården är det fritt att filma och det är definitivt inte någon annan som har där att göra, säger Mikael Skoglund.

  LÄS OCKSÅ: Produktnyheterna som maxar säkerheten på gårdenLÄS OCKSÅ: Detta krävs för att få kameraövervakaLÄS OCKSÅ: Nytt mobilt övervakningssystem för enkel monteringLÄS OCKSÅ: Tipsen – Så skyddar du dig mot inbrott och stölder

  Relaterade artiklar

  Till toppen