Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juli

  Växtförädlingens historia ska spåras i konsten

  Konstnärliga avbildningar av råvarorna vi gör mat av kan ge oss kunskap om hur medveten avel förändrat dem över tid.

   I Hieronymus Boschs "Lusternas trädgård" finns en jordgubbe, längst ned i mittendelen, som ser realistisk ut i färg och form, men inte vad det gäller storlek.
  I Hieronymus Boschs "Lusternas trädgård" finns en jordgubbe, längst ned i mittendelen, som ser realistisk ut i färg och form, men inte vad det gäller storlek. FOTO: The Art Archive/REX

  Konsthistorikern David Vergauwen och biologen Ive De Smet, båda verksamma på universitet i Belgien, vill kombinera sina forskningsområden för att ge en bättre bild av hur växtförädling förändrat vad vi äter. Alla typer av ätbara växter har länge varit populära motiv i konsten och i museum och privata samlingar finns ett outnyttjat arkiv över växtförädlingens historia, skriver de båda forskarna i en artikel i Trends in Plant Science som Vetenskapsradion först rapporterade om.

  Orealistiska kombinationer

  Avbildningarnas realism måste dock bedömas ur både ett biologiskt och konsthistoriskt perspektiv. Man kan inte förvänta sig att en Picasso-målning från 1931 ska ge en botaniskt korrekt bild av den frukt konstnären hade tillgång till. Även för tidigare verk av konstnärer som till synes målade helt verklighetstroget krävs det en trovärdighetsbedömning. De gamla holländska mästarna kunde i sina detaljerade målningar av kök och marknader kombinera frukt och grönsaker som med tanke på skillnader i odlingssäsong rimligtvis inte kunde ha funnits tillgängliga samtidigt.

  Vill ha bilder

  Genom att se hur realistisk en konstnär varit vad det gäller andra detaljer som går att verifiera kan en värdering göras om avbildningen av frukt och grönt är att lita på. En typ av grönsak som förekommer i flera målningar av olika konstnärer från samma tid kan också ses som mer trovärdigt realistisk än en som bara avbildats i ett verk, skriver forskarna.

  För att få bredast möjliga urval av målningar uppmanar David Vergauwen och Ive De Smet på att allmänheten, med hänsyn taget till olika konstinstitutioners regler för fotografering, ska skicka in foton på verk med frukt, grönsaker, spannmål, nötter och andra ätbara växter.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen