Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Växtförädling ska ge nya svenska ärtsorter

  Satsning på växtförädling av ärter ska ge nya sorter som smakar bättre och är lättare att odla i ett föränderligt klimat.

   Några av de ärter som har levererats till det svenska projektet från genbanker runt om i världen. Alla hör trots olika utseenden till samma art, Pisum sativum.
  Några av de ärter som har levererats till det svenska projektet från genbanker runt om i världen. Alla hör trots olika utseenden till samma art, Pisum sativum. FOTO: Cecilia Hammenhag

  SLU och en rad aktörer inom livsmedelsindustrin startar ett nytt växtförädlingsprogram för ärter som ska leda till nya sorter till framför allt humankonsumtion. En anledning är det växande intresset för att äta mer vegetabiliskt protein.

  – Det finns en stor efterfrågan på växtbaserat protein och framför allt svenskodlat växtbaserat protein, säger Cecilia Hammenhag, projektkoordinator och forskare vid SLU.

  Letar efter egenskaper

  Forskarna ska leta efter egenskaper hos hundratals olika typer av ärter, både bland moderna ärtsorter och bland ärttyper som samlas in från genbanker runt om i världen. De söker både efter egenskaper som ska göra de nya ärtsorterna mer anpassade för humankonsumtion, till exempel sötma, proteininnehåll och kokbarhet, samt efter egenskaper som gör dem lättare att odla i Sverige och i ett föränderligt klimat.

  – Vattenmättnad och torkstress är något som påverkar ärtan ganska mycket. Den har små rötter och är ganska dålig när det gäller att hantera den typen av stress. I och med klimatförändringarna är vatten- och torkstress något vi förväntar oss mer av i framtiden. Därför vi behöver ha sorter utvecklade för svenska odlingsförhållanden som är anpassade för både torka och vattenstress, även under samma odlingssäsong, säger Cecilia Hammenhag.

   Cecilia Hammenhag, forskare och projektkoordinator för SLU:s växtförädlingsprojekt.
  Cecilia Hammenhag, forskare och projektkoordinator för SLU:s växtförädlingsprojekt. FOTO: Timmy Larsson

  En del av arbetet består i att koppla genetiska variationer till specifika egenskaper hos ärterna och utifrån det välja ut plantor för vidareförädling.

  Projektet är ett samarbete mellan SLU, Lantmännen, FoodHills, Findus Sverige AB/Nomad Foods, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och Sveriges stärkelseproducenter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen