Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september

  Växande motstånd mot Mercosur

  EU:s handelsavtal med fyra latinamerikanska länder ifrågasätts.

   Brasilien är världens största exportör av nötkött. På bilden syns djur av zebu-ras i Barretos i delstaten São Paulo.
  Brasilien är världens största exportör av nötkött. På bilden syns djur av zebu-ras i Barretos i delstaten São Paulo. FOTO: Ann Lindén

  Julia Klöckner, jordbruksminister i Tyskland, gjorde i samband med veckans jordbruksministermöte ett ovanligt skarpt uttalande mot ett handelsavtal mellan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

  – När det kommer till miljödelen har jag allvarliga tvivel. Se bara på Brasilien, hur man bränner mark för att göra plats för jordbruk och livsmedelsproduktion under omständigheter som vi aldrig skulle godkänna i EU, och samtidigt som vi försöker plantera mer skog.

  Som minister i ett enskilt medlemsland var det ett tydligt nog ställningstagande. Men som tysk minister är hon fram till årsskiftet även ordförande i ministerrådet, en position som förväntas leda till återhållsamhet med uttalanden som inte representerar alla medlemsländer.

  Frankrike och Irland också emot

  Jordbruksintressen har protesterat mot att EU ska ingå ett handelsavtal med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay sedan förhandlingarna inleddes för över tjugo år sedan. Den sydamerikanska tullunionens konkurrenskraftiga jordbruk är ett orosmoment för en bransch som verkar på en kontinent med mycket annorlunda förutsättningar. Julia Klöckner verkar hålla med.

  – Våra lantbrukare har, helt berättigat, farhågor. I något läge måste vi se till att de miljöstandarder vi kämpat för inte i slutändan blir till nackdel för oss.

  Det var i juni förra året som EU ingick en principöverenskommelse med Mercosur. Innan avtalet kan träda i kraft måste det godkännas av samtliga medlemsländer och samtliga parlament i medlemsländerna. Den processen har inte börjat, men flera beslutande församlingar har markerat att de är emot avtalet. Företrädare för Frankrikes och Irlands regeringar har också sagt nej.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen