Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juni 2019

  Ny betsort ökar tiofalt

  Intresset för sockerbetsutsädet Conviso har ökat påtagligt i år. Den förädlade betan är tolerant mot herbicider. Nackdelen är i stället en något lägre avkastning.

   Fält med sockerbetor av sorten Conviso.
  Fält med sockerbetor av sorten Conviso. FOTO: Anders Fällman

  Conviso introducerades förra året då 13 odlare sådde sockerbetan på 100 hektar. I år satsade 50 odlare på utsädet som såddes på närmare 1 000 hektar.

  – Conviso är en sorts beta som är tolerant mot ALS-hämmare. Det öppnar upp för lite nya ogrässtrategier, säger Anders Rydén, chef Agricenter på Nordic Sugar.

  Det kan handla om fält där du inte längre kan odla sockerbetor på grund av ogrästryck eller problem med vildbetor, som inte kunnat lösas med konventionell besprutning. Traditionellt har vildbetor behövt ryckas upp för hand, vilket gör att hårt angripna fält snarare lämnas än brukas. Nu finns möjligheten att öppna fälten för sockerbetor igen.

  – Vi kan konstatera att det är ett nytt viktigt redskap i verktygslådan. När vi blir av med olika kempreparat allteftersom är det bra att ha ett alternativ att falla tillbaka på, säger Anders Rydén.

  Viktigt med konsekvenstänkande

  Han understryker samtidigt vikten av att ha ett konsekvenstänkande i hela sin växtföljd när det gäller ALS-hämmarna och att lantbrukaren inte bara använder den här typen av produkter genom alla grödor.

  – Använder du ALS-hämmare i vårsådden, sockerbetorna och höstspannmålen så är risken att ogräset utvecklar resistens. Det är bara vanligt sunt tänkande, säger Anders Rydén.

   Anders Rydén, Nordic Sugar.
  Anders Rydén, Nordic Sugar. FOTO: Marcus Frennemark

  Andra sidan av myntet är att Conviso ger 12-15 procent lägre avkastning än andra sorter, enligt Anders Rydén.

  – Men vi är i början av förädlingsprocessen, ännu så länge ligger sorten efter i skörd. Men på sikt räknar jag med att avkastningen kommer ikapp, säger han.

  ”Klassisk växtförädling”

  Det är inte frågan om genmanipulerat utsäde utan en naturlig variation, enligt Harald Pålsson, Sverigechef på KWS som var först med Convisokonceptet i Sverige.

  – Jämför med när vi för ett par år sedan tog fram nematodtoleranta sorter. Det handlar om klassisk växtförädling där egenskapen korsas in i allt mer högavkastande material, säger han.

  En annan fördel med grödan är att den bara ska sprutas två gånger per säsong mot normala tre till fyra beroende på ogrästryck. Det innebär att du sparar minst en körning, uppger Harald Pålsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen