Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 december 2017

  Gå över till eko–för lönsammare odling

  Ökad efterfrågan på ekologisk spannmål i kombination med en pressad konventionell spannmålsmarknad gör att allt fler odlare funderar på att ställa om 2018.

  Året inleddes med att Lantmännen presenterade sin nya målsättning att fördubbla invägningen av ekologisk spannmål till år 2020.

   Allt fler överväger att ställa om till ekologisk spannmålsproduktion, men gödseln är ofta dyr.
  Allt fler överväger att ställa om till ekologisk spannmålsproduktion, men gödseln är ofta dyr. FOTO: Bengt Andersson

  Några veckor senare gick Carsten Klausen, vd på Svenska Foder, ut i ATL och berättade om att bolaget tar upp kampen på ekomarknaden och också vill fördubbla invägningen av ekospannmål vilket kräver att mer mark ställs om.

  LÄS OCKSÅ: ”Kalkyl: Jämför lönsamhet mellan konventionell och ekologisk odling”LÄS OCKSÅ: ”Godsets vändning gav ekovinst”LÄS OCKSÅ: ”Plöjning svår fråga i ekoodling”

  Högre täckningsbidrag

  Bakgrunden är ökad efterfrågan från djurproduktion, kvarnar och mälterier vilket också har fått priserna på ekologisk spannmål att stiga. Detta gör att allt fler rena växtodlingsgårdar sneglar på möjligheten att ställa om och några tog första steget under 2017. Generella kalkyler som rådgivare tagit fram visar på bättre lönsamhet i den ekologiska odlingen med nuvarande prisnivåer. Lantmännens poolpriser och Svenska Foders slutpriser som redovisades i december 2017 visar på fortsatt stark efterfrågan på ekologiskt.

   Direktsåddfantasten Adam Giertta testar med ekologiskt på en fjärdedel av arealen men tänker inte börjar plöja.
  Direktsåddfantasten Adam Giertta testar med ekologiskt på en fjärdedel av arealen men tänker inte börjar plöja. FOTO: Anders Fällman

  LÄS OCKSÅ: ”Direktsåddfantast satsar på eko”LÄS OCKSÅ: ”Dyr gödsel stryper ekomarknaden”LÄS OCKSÅ: ”Ekogödseljätte spår tuff framtid”

  Dyr växtnäring

  Men det finns ett stort hinder för omställningen. Det handlar om tillgången på ekologisk växtnäring där priserna stiger i takt med att allt fler gårdar går över till ekologisk produktion. Dyr kvävegödsel kan lätt äta upp hela ekovinsten.

   Branschen tror på fortsatt stark efterfrågan på ekologiskt spannmål.
  Branschen tror på fortsatt stark efterfrågan på ekologiskt spannmål. FOTO: Anna Nilsson

  En annan intressant fråga som tagits upp under året är hur det går att förena plöjningsfri odling med ekologisk drift. Adam Giertta på Bona gård, Munsö i Mälaren, är en känd företrädare för direktsådd. I somras berättade han i ATL om han nu börjar ställa om en del av arealen till ekologiskt på prov. Men trots detta planerar han inte att börja plöja igen. Hur det går för Bona gård och andra gårdar som nu ställer om samt hur ekomarknaden utvecklar sig blir naturligtvis fortsatt spännande läsning i ATL under det kommande året.

  LÄS OCKSÅ: ”Lantmännen vill fördubbla ekoinvägningen”LÄS OCKSÅ: ”Svenska Foder tar upp kampen på ekomarknaden”LÄS OCKSÅ: ”Spannmålsarealerna upp med 140 procent”

  Relaterade artiklar

  Till toppen