Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 september 2017

  "Lyft sanktionerna mot Ryssland"

  Det ryska jordbruket har vuxit explosionsartat och expansionen fortsätter i snabb takt efter stoppet för import av europeiska och amerikanska livsmedel och jordbruksråvaror. Redan i dag är landet världens största exportör av vete.

   Sanktionerna mot Ryssland fick motsatt effekt och nu utvecklas ryskt jordbruk i en rasande takt
  Sanktionerna mot Ryssland fick motsatt effekt och nu utvecklas ryskt jordbruk i en rasande takt

  Rysslands rusch till toppen som livsmedelsproducent har varit en medveten satsning av president Vladimir Putin på det nationella jordbruket, som också fått ett enormt uppsving sedan importembargot av vissa jordbruksråvaror och livsmedel iscensattes 2014. Det som ett svar på EU:s och USA:s sanktioner föranledda av den ryska annekteringen av Krimhalvön.

  LÄS OCKSÅ 5 000 kor skickas till Sibirien

  Men i stället för att strypa livsmedelsförsörjningen har sanktionerna skapat ett fullkomligt eldorado inom lantbruket i landet, underblåst av statliga bidrag och riskvilliga privatkapitalister.

  LÄS MER Rysslandveteran tror på bönder som satsar i öst

  Gynnats och inte skadats

  Detta har lett till en brutal expansion av inte bara den ryska spannmålsodlingen utan om många sektorer inom livsmedelsbranschen. Det ryska fiskodlingsföretaget Aquaculture ökade produktionen med 664 procent första halvåret i år jämfört med i fjol, bara ett exempel på en rasande expansiv utveckling inom livsmedelssektorn i Ryssland. Bolaget räknar med att producera 30 000 ton fisk 2025.

  – Väst skjuter sig själva i foten. Sanktionerna var avsedda att skada Ryssland, men ryskt lantbruk har gynnats av det. Någon borde säga till USA att lyfta sanktionerna nu innan man hunnit skapa en gigantisk, effektiv och välfungerande industri här, säger Jim Rogers, amerikansk jordbruksexpert och som investerat i ryska bolag, till tidningen Financial Times.

  Större än EU och USA

  För samtidigt som EU:s export till Ryssland halverats sedan sanktionerna infördes 2014 har den ryska livsmedelsexporten växt. Medan den ryska exporten till EU på livsmedel och livdjur ökat med 20 procent till 140 miljarder kronor mellan 2013 och 2016 har EU:s export till Ryssland rasat med 60 procent till bara 310 miljarder kronor under samma period, enligt EU-kommissionen.

  Med skördar större än under tiden då de enorma kolchoslantbruken i dåvarande Sovjetunionen regerade är nu Ryssland för första gången en större veteexportör än EU.

  Redan skördeåret 2016/17 blev Ryssland större än USA som veteexportör då exporten uppgick till 27,8 miljoner ton men det amerikanska jordbruksdepartementet USDA räknar med att den ryska veteexporten kommer att öka till 31,5 miljoner ton under pågående marknadsår. Därmed stärker Ryssland sin ledarposition ytterligare.

  LÄS OCKSÅ Skördefest i Ryssland sänker prisernaLÄS MER Oväntat prisras slår mot svenska bönder

  Ska mätta världen

  Klimatförändringen väntas också öka Rysslands möjligheter att odla sin mark. Hela 65 miljoner hektar längre norrut i landet som legat i träda sedan Sovjetunionens fall kring 1990 väntas nu successivt tas i bruk i takt med att klimatet regionen väntas bli någon grad varmare och ryssarna får tillgång till modern teknologi, vilket gör odling mer lönsam.

  – Ryssland kommer att mätta världen. Utan tvekan. Vi har redan mark, vatten, teknologi och infrastrukturen på plats, säger Andrej Guryev, vd för det ryska gödselbolaget Phosagro till Financial Times.

  Relaterade artiklar

  Till toppen