Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2019

  Varningstecknet: Bedragare har bråttom

  Andrahandsmarknaden för lantbruksmaskiner är stor, inte minst på Blocket. Polisen råder att se upp med alltför billiga priser och snabba affärer för att undvika bedrägerier.

   Valtra är populärt på Blocket.
  Valtra är populärt på Blocket. FOTO: Valtra

  Det anmäls ungefär 260 000 bedrägeribrott varje år. Oftast är det privatpersoner som anmäler, endast omkring sju procent av anmälningarna kommer från företag.

  Vanligast är olika former av kortbedrägerier och identitetsstölder. Annonsbedrägerier riktade mot lantbrukare på Blocket är ovanliga.

  – Vi följer hur det ser ut över hela landet varje månad. När det gäller annonsbedrägerier totalt sett ligger det på 1 000 till 1 500 anmälningar per månad, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

   Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.
  Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter. FOTO: Lars Hedelin/Polismyndigheten

  Blocket publicerar över 100 000 annonser i kategorin skogs- och lantbruksmaskiner varje år.

  – Just inom lantbruksmaskiner är det väldigt ovanligt med bedrägerier. Det rör sig om en handfull anmälda bedrägerier per år. Men även om det händer sällan, handlar det ofta om stora pengar, säger Daniel Mars, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

  Lotta Mauritzson påpekar att vi allt oftare kommer i kontakt med varandra via nätet.

  – Det kan vara svårt att veta vem man gör affärer med. Ekobrottsmyndigheten har tagit fram en lista över varningssignaler som man ska titta efter. En viktig punkt är att bedragare alltid har bråttom. De försöker få dig att göra något som du inte hade gjort om du fick tänka efter någon dag.

  Daniel Mars berättar att det just nu ligger ute cirka 11 000 annonser för lantbruksmaskiner. Blocket tittar ofta på annonserna i förväg och de får även anmälningar från kunder som tycker att annonser ser misstänkta ut.

  – Av de annonser som publiceras är det bara en handfull som anses så misstänkta att de plockas bort. Vi gör många tusen kontroller varje månad och de allra flesta går alldeles utmärkt.

   Daniel Mars, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.
  Daniel Mars, kundsäkerhetsansvarig på Blocket. FOTO: Blocket

  Kontrollen eller anmälan gäller ofta en annons där priset verkar väldigt lågt. 

  – Det är en stark indikation på något misstänkt. En lantbrukare vet ofta vad som är rimligt pris på en maskin och de får gärna anmäla om de ser en misstänkt annons till oss.

  Ligger priset på maskinen på en normal nivå är risken liten att det är ett bedrägeriförsök.

  – En bedragare gör inte så. De vill få en köpare att nappa omedelbart och sätta in pengar på kontot direkt. 

  Daniel Mars menar lantbrukare kan minska risken för bedrägerier genom att åka och titta på maskinen. 

  – Jag har aldrig hört talas om ett bedrägeriförsök efter att man varit och tittat på maskinen. Har man varit där och skakat hand behöver man sällan oroa sig. 

  Om maskinen är långt borta kan man be en vän i närheten åka och kolla. De behöver inte kunna något om maskiner, den kan bara konstatera att maskinen finns i verkligheten. Man bör också begära att få se ett kvitto eller köpekontrakt, som säljaren fick när maskinen köptes. Det kan också vara bra att använda digitala köpekontrakt, där man identifierar sig med bank-ID. De tillhandahålls av flera företag och finns även gratis på Blocket.

   John Deere ligger trea på listan över mest sökta bland lantbruksmaskiner på Gotland.
  John Deere ligger trea på listan över mest sökta bland lantbruksmaskiner på Gotland. FOTO: John Deere

  Ekobrottsmyndighetens lista

  Ekobrottsmyndigheten har tagit fram en lista över varningssignaler som man ska titta efter. De skriver bland annat:

  • Oseriösa aktörer fuskar oftast inte bara med skatter och avgifter utan även med saker som arbetsmiljö, kvalitet och tillstånd. Det gör att de kan erbjuda lägre priser. Ett bra tips är att kolla upp dina samarbetspartners och lyssna till varningssignalerna.

  • Några rödlistade varningssignaler är att företaget saknar telefonnummer, det finns flera företag med liknande namn, företaget finns på Svensk handels svarta lista eller på varningsinfo.se, postadress saknas eller företaget har haft flera styrelsebyten på kort tid. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen