Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2018

  Vårkorn den största spannmålsgrödan i år

  De dåliga förutsättningarna för höstvete 2017 gör att vårkorn är den största spannmålsgrödan i år, enligt nya siffror från Jordbruksverket.

   Trots minskad sådd är årets areal av höstraps den näst högsta sedan mätningarna började 1965.
  Trots minskad sådd är årets areal av höstraps den näst högsta sedan mätningarna började 1965. FOTO: Anders Fällman

  Höstvete är den spannmålsgröda som oftast har högst hektaravkastning av spannmålsgrödorna och har under de senaste åren stått för uppemot 45-50 procent av den totala spannmålsskörden. Efter den dåliga hösten valde många jordbrukare att odla vårkorn i stället. Enligt Jordbruksverkets mätningar ökade arealen för vårkorn med knappt 30 procent i jämförelse med 2017 vilket gör vårkorn till den största spannmålsgrödan i år.

  Höstraps fortfarande populärt

  Trots att arealen med höstraps minskade med elva procent i år är odlingen av oljeväxtgrödan stor, Enligt jordbruksverkets preliminära siffror är arealen för höstraps ändå den näst största man mätt i Sverige sedan man började med mätningarna 1965.

  Mindre skörd av spannmål överlag

  På grund av en mindre sådd av höstvete så spås den totala skörden för spannmål minska med drygt 500 000 ton i år i jämförelse med 2017. I år är den totala jordbruksmarken preliminärt 3001300 hektar och ungefär 85 procent är åkermark.

  ”Jämfört med 2017 minskar spannmålsodlingen med cirka 1,5 procent eller 16 500 hektar. Denna minskning är helt naturlig mot bakgrund av att förutsättningarna för sådd var dåliga hösten 2017”, säger Harald Svensson, Jordbruksverkets chefsekonom, i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Den blöta hösten ger stort vårbrukLÄS OCKSÅ: I väntan på ett intensivt vårbruk

  Till toppen