Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari

  Vargdom kan bli vägledande

  Mannen hävdar att han sköt vargen i Sjundareviret för att skydda sina hundar. Nu inleds rättegången kring det uppmärksammade målet från 2015.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  ATL har tidigare rapporterat om det uppmärksammade fallet från 2015 då en hundägare sköt en vargtik i Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta. Skytten nekar till brott och menar att han sköt vargen för att skydda sina två hundar och hänvisar till paragraf 28 i jaktförordningen som innebär skyddsjakt på enskilt initiativ för att freda tam- och husdjur.

  Och under måndagen inleddes således rättegången i Södertälje tingsrätt. Enligt Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmål, är fallet unikt i sitt slag.

  – Det här fallet var så extraordinärt, man får inte bilden av en man som skjuter en varg för att freda sin hund när man läser bevisningen, säger Christer B Jarlås till SN.

  Och enligt Christer B Jarlås är lagen inte otydlig när det gäller paragraf 28-skjutningar som skytten lutar sig mot.

  ”Kan bli vägledande”

  – Det som finns skrivet i lagen täcker inte in alla skjutningar, det här målet kan bli vägledande för vad som är tillåtet enligt paragraf 28. Förr var det ganska vanligt att personer dömdes till långa fängelsestraff för skjutningar, men lagen ändrades med all rätt.

  Enligt det bevismaterial som ligger till grund för den nu pågående rättegången skickade den åtalade skytten kort efter skjutningen ett sms med texten ”the target has been eliminated”. Han ska också ha påpekat att han var vargjakt, skriver SN.

  LÄS OCKSÅ: Hundägare sköt vargLÄS OCKSÅ: Vargar har etablerat nytt revir i SörmlandLÄS OCKSÅ: Aktivister hotar konkurrenskraften

  Till toppen