Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti

  Nio får dödade i Upplands nya vargrevir

  Djurägaren upptäckte vargen i hagen och alla djur var döda. Det misstänks vara den första fårattacken i Upplands nybildade vargrevir.

   Arkivbild varg.
  Arkivbild varg. FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

  Angreppet skedde i en fårhage väster om Uppsala. Djurägaren såg en varg springa runt i hagen vid åttatiden på morgonen den 6 augusti. Nio får låg döda innanför stängslet.

  – Djurhållaren blev av med alla sina får. Men de tog det bra ändå. De vet att de bor ute i skogen och att sådant kan hända. Men det är väldigt olyckligt såklart, säger Mikael Larsson viltbevakare i Länsstyrelsen i Uppsala till ATL.

  Siggeforareviret i Uppland bildades i höstas. Det var i alla fall då Länsstyrelsen fick se de första bilderna på ett vargpar. Länsstyrelsen tror att det är dessa vargar som ligger bakom attacken, men de har inte tagit DNA-spår för analys.

  Djurägaren hade sett en varg i hagen, men eftersom alla fåren var dödade tror Mikael Larsson att båda vargarna kan ha varit med. Hagen hade en sida som låg öppen mot vatten. Och som ATL tidigare rapporterat visar svensk forskning att den typen av hagar är betydligt mer utsatta för vargar än andra hagar.

  Revirets gränser oklara

  Det finns många mindre fårbesättningar i närheten av den drabbade gården. Mikael Larssons råd är att försöka ha sina får så nära gården som möjligt, och gärna ta in dem på kvällarna.

  – Det går ju också att ansöka om rovdjursstängsel och vi får se hur många ansökningar som kommer komma in nu.

  Länsstyrelsen vet inte hur stort det nya vargreviret är. Det kom knappt någon snö i vinter och därför har det varit mycket svårt att spåra hur vargarna rörde sig under vinterhalvåret.

  Relaterade artiklar

  Till toppen