Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2020

  Uppdraget: Lösa gåtan med blåbärssmak i mjölk

  Mjölk som smakar blåbär kostar enskilda mjölkbönder stora summor varje år. Nu ska forskare vid SLU försöka gå till botten med problemet - och flera mejerier är med i satsningen.

   Bismaken har inget med blåbär att göra. Men för oss i Sverige påminner smaken tydligt om just blåbär.
  Bismaken har inget med blåbär att göra. Men för oss i Sverige påminner smaken tydligt om just blåbär. FOTO: Gunnar Larsson

  Bekymret med mjölk som får en bismak av blåbär har varit känt i årtionden.

  Men näringen har hittills inga råd att ge till mjölkbönder om hur de ska skydda sig från problemet.

  LÄS OCKSÅ: Här får korna testa alger

  Viktigt att vara snabb

  Samtidigt är det dyrt – några få kor med blåbärssmakande mjölk brukar leda till att all mjölk i tanken på gården eller ibland hela tankbilens innehåll måste kasseras.

  – Särskilt på enskilda gårdar kan man bli starkt ekonomiskt påverkad. Ofta upptäcks problemet först när tankbilen kommer, säger Gun Bernes, försöksledare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  I det nya projektet ”Vad gör vi när mjölken smakar blåbär?” samarbetar universitetet med Norrmejerier, Arla och Falköpings mejeri.

  Så fort en leverans mjölk med smakfelet upptäcks ska den berörda gården kontaktas och prover tas på plats.

  LÄS OCKSÅ: En kvart om dagen sparade 30 000 kronor

  Blåbärssmaken brukar bara finnas kvar i ett par dagar och det gäller att snabbt utreda orsakerna. Förutsatt att gården går med på att vara med i försöket anonymt förstås.

  – Då smakfelet pågår är mjölken oanvändbar och kan ändå inte levereras. Så då är det viktigt att ta tag i problemet så fort som möjligt och ta ut olika prover på gården.

  Forskarna vill analysera mjölk- och foderprover med hjälp av avancerad teknik.

   Bismaken uppkommer nästan alltid under stallsäsongen. Men varför mjölken börjar smaka blåbär vet inte forskarna. (Arkivbild, gården på bilden har inget med artikeln att göra)
  Bismaken uppkommer nästan alltid under stallsäsongen. Men varför mjölken börjar smaka blåbär vet inte forskarna. (Arkivbild, gården på bilden har inget med artikeln att göra) FOTO: Cecilia Persson

  Störning i utfodringen

  Hypotesen är att blåbärssmaken beror på rubbningar i ämnesomsättningen hos enskilda kor. Den gemensamma nämnaren är att smakfelet i huvudsak uppkommer under stallsäsongen.

  – Huvudspåret är att det har att göra med kons näringsbalans. Och att det kan bero på olika typer av störningar i utfodringen som att fodret smakat dåligt, eller att kraftfoderautomaten krånglat, säger Gun Bernes.

  LÄS OCKSÅ: Här får korna testa alger

  En del år blossar problemet upp och fler gårdar drabbas, vissa återkommande, medan det är lugnare andra år. Men varje år är det några företag som drabbas, enligt Gun Bernes.

  Rådgivarna har hittills inga evidensbaserade råd att ge för att förebygga och hantera problemet när det uppstår.

  – Men vi hoppas att det här projektet ska mynna ut i förslag på konkreta åtgärder. Att det ska bidra till ett rådgivningspaket.

  Projektet drar i gång i början av 2021 och hoppas vara klart i slutet av 2022. Det finansieras av Familjen Kamprads stiftelse samt Stiftelsen Lantbruksforskning.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen