Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 24 juli 2018

    Antibiotikabehandlad kyckling serveras inom vården

    Av Sveriges 21 landsting så är det bara fem som enbart upphandlar svensk kyckling. Stor del av den kycklingen som serveras inom landstingen har hög dos av antibiotika.

     Svensk Fågels kartläggning visar att mycket av den kyckling som servas inom vården är importerad.
    Svensk Fågels kartläggning visar att mycket av den kyckling som servas inom vården är importerad. FOTO: Mostphotos

    En ny sammanställning som branschorganisationen Svensk Fågel gjort visar att bara fem landsting enbart köper in svensk kyckling. Det är Blekinge, Kalmar, Dalarna, Västerbotten och Västergötlands landsting som köper in 100 procent svenskt.

    Antibiotikaresistens

    Alla landsting köper främst in svensk kyckling men många av de köpte även in från Europa, Thailand och Brasilien. Svensk Fågel lyfter nu bland annat att det finns stor risk att patienter kan bli få problem med att bekämpa multiresistenta bakterier då utländsk kyckling ofta har mycket högre dos av antibiotika vilket bidrar till antibiotikaresistensen.

    ”Landsting och regioner bör därför omedelbart se över sina rutiner vid inköp av livsmedel och välja kyckling där en restriktiv antibiotikabehandling tillämpas.” skriver Svensk Fågel i ett uttalande.

    LÄS OCKSÅ: Hotellkedja väljer svensk kycklingLÄS OCKSÅ: EU överens: Kraftigt skärpta antibiotikakrav

    Relaterade artiklar

    Till toppen