Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars 2019

  ”Vårbruket har lämnat startblocket”

  Från Mälardalen och söderut börjar det nu hända grejer ute på fälten. På de flesta håll ser förhållandena väldigt bra ut efter vintern, men viss höstraps har tagit stryk.

   På de flesta håll ser förhållandena väldigt bra ut efter vintern, men viss höstraps har tagit stryk. Arkivbild.
  På de flesta håll ser förhållandena väldigt bra ut efter vintern, men viss höstraps har tagit stryk. Arkivbild. FOTO: Torbjörn Esping

  Redan för några veckor sedan kom sådden av maltkorn igång i Skåne efter några ovanligt varma vårvinterdagar. Potatisen har också börjat komma i jorden i de sydligaste delarna.

  Nu börjar det röra på sig även längre norrut. Om vädret är gynnsamt kan sådden komma igång inom någon vecka enda upp i Mälardalen.

  – Grannen kör gödning och jag ska köra gödning. Och så har jag vältat över vallarna. Så det kanske inte är full fart direkt ännu, säger Anders Norlén i Kilfröslunda utanför Strängnäs i Södermanland.

  Han odlar vete och vall och ska senare i vår plantera vitkål.

  Inte långt bort

  Hos Hushållningsällskapet i området bekräftar rådgivaren Joakim Karlsson bilden. Han åker runt i länet, men har ännu inte sett någon såmaskin.

  – Det är torrt. Allt vatten har sjunkit undan. Om värmen kommer så är det inte långt bort tills sådden kommer igång.

  Hösten och vintern har varit bra för många av de höstsådda grödorna, men det finns en del bekymmer.

  – Höstveten ser bra ut, men däremot är det nog en del höstraps som har dött i vinter. Den växte sig för stor i höstas. Så den först sådda rapsen ser sämst ut. Men vilken omfattning är för tidigt att säga. Det kan vara så att de skadade plantorna skjuter sidoskott. Det behövs någon vecka till för att se vilket liv det är i den.

  Raps som växer för mycket på hösten riskerar att utvintra. En del behandlade med det i Sverige nyligen godkända tillväxtreglerande medlet Caryx i höstas.

  – De som gjorde det är glada nu. Jag tittade på ett fält där ungefär 20 procent levde i den osprutade nollrutan. Det som var kört med Caryx var tvärtom, 80 procent levde. Det var sått i början av augusti.

  ”Kanske dröjer en vecka”

  Nere i sydöstra landet, utanför Mörbylånga på Öland, odlar Emil Petersson spannmål, gula matärter, stärkelsepotatis och bruna bönor.

  – Vårbruket har lämnat startblocket. Det börjar torka upp här.

  Han har hört att några börjat så i vallar som tog stryk förra sommaren. Själv har han inte sått något ännu, men kommer att prioritera de gula ärterna när det är dags.

  – Det kanske dröjer en vecka innan jag börjar så. Innan dess ska jag harva. Just nu är jag igång och kör gödsel och plöjer på de lätta jordarna där det ska bli majs.

  Ingen brådska

  Den höstsådda spannmålen ser enligt honom fin ut på Öland, och det verkar vara så på många håll, även i Västergötland.

  – Det är mycket höstsått och den ser väldigt bra ut. Så här i Grästorp, Vara och Lidköping finns det nog inget som kommer att köras upp. Möjligtvis någon raps som inte fick någon fart i höstas, men det tror jag är väldigt begränsat, säger Lennart Andersson i Grästorp.

  Fortfarande är det lite kallt på nätterna, så någon brådska är det inte. Allt som sås före 15-20 april brukar anses som tidigt i området.

  Han har hittills gödslat frövallar och höstraps. Sedan är det havre som ska sås. Fälten har han kört med alvluckrare.

  – Det ligger färdigt, så det är bara såmaskin rätt i. Det ser väldigt bra ut. Jorden är fantastiskt fin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen