Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars

  Betor på Övedskloster

  Sjöbo

  Efter några soliga dagar är vårbruket igång i Skåne. För sockerbetorna finns en oro för skördeförluster sedan betning med Gaucho förbjudits.

   Sådd av sockerbetor med Väderstad Tempo i backen bakom kyrkan på Övedskloster.
  Sådd av sockerbetor med Väderstad Tempo i backen bakom kyrkan på Övedskloster. FOTO: Torbjörn Esping

  Luften fylls av lärkornas drill, doften av gödsel och dammet från fälten där de skånska växtodlarna drar fram med allt vad de har av harvar och såmaskiner efter sina stora traktorer.

  – Det känns jättebra, det är skönt att få igång både korn- och betsådd, så vi kan få det i backen så tidigt som möjligt, säger Lars Bäksted, förvaltare på Övedskloster.

  Den danske förvaltaren tycker att Sverige gott skulle kunna ha gjort som Danmark som häromveckan gav dispens för betning av sockerbetsutsädet med neonikotinoiden Gaucho.

  – Det är bara att gratulera, danskarna de lyckas igen, säger han.

  Nu är betfröna i stället sedan förra säsongen betade med Force. Force ger ett bra skydd mot de underjordiska skadegörarna, men inget skydd när väl betan kommit upp ur jorden. Växtskyddsmedlet har inte samma systemiska verkan, och plantan är oskyddad i tidigt stadium.

  – Även om förra året var skonsamt och vi inte hade stora bekymmer med insekter så kan man se en liten dipp i avkastning, säger Lars Bäksted.

   Vårbruk. Lars Bäksted är förvaltare på Övedskloster.
  Vårbruk. Lars Bäksted är förvaltare på Övedskloster. FOTO: Torbjörn Esping

  Han är orolig för att förlora många plantor på de fält som sås tidigt och där det tar lång tid för plantan att utveckla sig. Samtidigt är det viktigt att så betor så tidigt som möjligt.

  – Man kan diskutera om tidig sådd är så bra när man inte har så bra betning. Men samtidigt vinner vi så pass mycket på att få dem etablerade tidigt att det inte är något att vänta på. Det brukar alltid vara det först sådda fältet som ger bäst.

  Inför vårens betsådd har Övedkloster bytt ut sin Kverneland Monopill mot en Väderstad Tempo. Anledningen är att ekipaget med Tempo bakom och en stor balja gödning fram både sår och gödslar på samma gång i samma överfart.

  – Bakgrunden till att vi bytte ut vår utmärkta monopill är att vi vill kunna placera gödning intill fröet för att få maximal utnyttjande av näringsämnena, säger Lars Bäksted som hoppas kunna öka avkastningen med fem procent.

  – Det är stensäker ekonomi. Att placera sin gödning rätt, det ger vinst varenda gång, säger han.

   Vårbruk. Sådd av sockerbetor med Väderstad Tempo i backen bakom kyrkan på Övedskloster.
  Vårbruk. Sådd av sockerbetor med Väderstad Tempo i backen bakom kyrkan på Övedskloster. FOTO: Torbjörn Esping

  Sockerbetsarealen i Sverige har nästan halverats de senaste 20 åren, och gått från 55 000 hektar 2000 till 27 000 hektar förra året. I år är prognosen 30 000 hektar.

  På Övedskloster ska 400 hektar sås med sockerbetor. Men arealen betor ska succesivt ned till 260 hektar om fem år. Betorna och de andra grödorna får maka på sig när gräsfrö ska in i växtföljden.

  – Det är inte betorna som är det stora bekymret i växtföljden. Vi kommer för ofta med rapsen och klumprotsjukan är inte att leka med, säger Lars Bäksted, som också hoppas på bättre mullhalt och lite skämtsamt konstaterar att marken lämpar sig bättre för gräs.

  – För Övedsklosters del som har mycket sten, så bör vi egentligen odla något som växer över backen och inte under markytan.

  Lars Bäksted spricker upp i ett stort leende när gårdens bandade John Deere 9520 RX drar förbi med praktikanten Elias Nilsson från naturbruksgymnasiet i Bollerup bakom ratten.

  – Tidigare fick man resa till USA eller Kanada för att köra stortraktor, nu kan man faktiskt göra det hemma i Sverige. Det är en häftig traktor, den gör ett fantastiskt arbete. 

  Fakta Övedskloster

  Ägare: Hans Ramel, fideikommissarie.

  Areal: 1 700 hektar.

  Grödor: Höstvete, höstraps, maltkorn, sockerbetor. Plus ärtor och vall. Och framöver gräsfrö.

  Djur: 130 dikor.

  Skog: 1 450 hektar med 50 procent ädellövskog.

  Övrigt: Evenemang, café och bröllop.

  Relaterade artiklar

  Till toppen