Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj

  Vårbruket har nått Jämtland

  Vårbruksfronten rör sig norrut i landet och rullar nu fram över södra Norrland.

  – Vårbruket är i gång här, många plöjer och harvar, även om inte så mycket är sått ännu, säger Anna Denker, rådgivare på Hushållningssällskapet i Jämtland till ATL.

   Vårbruket var torrt och dammigt på många håll.
  Vårbruket var torrt och dammigt på många håll. FOTO: Elisabeth Thisner

  Men det är ännu tidigt på säsongen, påminner Anna Denker:

  – Vi har bara några plusgrader och det har knappt börjat grönska ännu.

  I grannlänet Gävleborg kom vårbruket i gång redan i slutet av april. Nu är mer än en fjärdedel av arealen färdigsådd, konstaterar rådgivaren Henrik Bergman på HS Konsult i Bollnäs i rapporten ”Läget i fält” som är en sammanställning från Hushållningssällskapens rådgivare runt om i landet.

  I Mälarlandskapen är större delen av arealen klappad och klar, men enstaka gårdar i norra delen av området kan fortfarande ha en del kvar.

  Kornjordloppan har visat sig

  ”Vårsådden börjar komma upp i trakten kring Västerås och det ser bra ut än så länge. Det har varit varmt och är gott om fukt i jorden. Regnet som kom nu i dagarna gjorde god nytta på gödseln”, säger Alexia von Ehrenheim, på HS Konsult i Västerås i rapporten.

  De vårsådda fälten grönskar även söder om Mälaren och kornjordloppan har visat sig i fälten.

  ”Kylan håller tillbaka dem, men några enstaka lantbrukare har bekämpat jordlopporna”, säger Richard Eriksson på HS Konsult i Strängnäs.

   Pia Björsell, rådgivare på HS konsult.
  Pia Björsell, rådgivare på HS konsult. FOTO: Privat

  I Värmland rapporterar Pia Björsell på Hushållningssällskapet Västra i Karlstad att större delen av arealen är sådd. Vårbruket har varit tidigt, avlöpt snabbt och nu spirar vårgrödorna på många fält.

  ”Framöver kan det bli aktuellt med bekämpning av fritfluga. Det finns risk att fritflugorna svärmar samtidigt som det sent sådda är i sitt känsligaste stadium”, säger Pia Björsell.

  Torkat upp

  Även väster om Vänern har vårbruket gått bra. Tidigt i våras var fanns det mycket vatten i markerna.

  ”Sedan torkade det upp otroligt snabbt. ’Vem drog ur proppen?’ ”, frågar sig Martin Niklasson på Hushållningssällskapet Västra i Vänersborg.

  I det torra vädret har det varit gynnsamt med blindharvning i de ekologiska grödorna för att få bukt med ogräsen.

   Spirande havre i Västergötland.
  Spirande havre i Västergötland. FOTO: Elisabeth Thisner

  Även i Skaraborg fanns det mycket vatten i marken och dräneringen var utslagsgivande för vilka som kunde komma i gång tidigt med vårbruksarbetet. På slätten är det färdigt, på de kallare jordarna i mellanbygden kan det finnas en del fält som ännu är osådda.

  På andra sidan Vättern, i Östergötland, är sådden av vårspannmål klar och på många håll har den även brutit genom jorden. Ett snarlikt läge rapporteras från Sjuhäradsbygden, Jönköpings län och Gotland. Det som återstår att så är de mer värmekrävande grödorna som majs.

  Men i Halland och Kalmar län är majssådden i full gång. I år är det viktigt att försöka ha koll så att inte fåglarna invaderar majsfälten.

  ”Årets sådd av majs är den första utan Mesurolbetat utsäde. Det gör att fågelskadorna kan bli allvarliga eftersom Kalmar med sitt kustnära läge har stor förekomst av fåglar”, säger Therese Tarler på HS i Kalmar.

  Ny skadegörare i Halland

  Rådgivarna i Halland har uppmärksammat en ny skadegörare i nyss uppkommen vårvete. Det är kornflugan som kan bli riktigt besvärlig.

  ”I vissa områden i Danmark har kornflugan blivit ett så stort problem att man inte kan odla vårvete”, varnar Louise Zetterholm på HS Halland.

   Vårsådd i Skåne (arkivbild).
  Vårsådd i Skåne (arkivbild). FOTO: Frida Jonson

  I Skåne är vårsådden avklarad och på tidigt sådda fält, när det var gott om fukt i marken, är uppkomsten jämn och fin. Men där det såddes senare är det sämre.

  ”Den ojämna uppkomsten gör att en del fält ser eländiga ut”, säger Olof Pålsson på HIR Skåne.

  Ojämn uppkomst skämmer en del betfält också och här kan det bli problem framöver. Betplantor som kommit upp senare än radkamraterna kan vara väl späda, och därmed i riskzonen för att skadas av insekter och växtskyddsbehandlingar, befarar rådgivarna.

  Fotnot: Artikeln baseras på faktauppgifter från rådgivare inom Hushållningssällskapet, ur rapporten ”Läget i fält”.

  ATL TV: Mild vinter och torka påverkar uppkomsten av betor

  Relaterade artiklar

  Till toppen