Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober 2018

  Varannan djurbonde har inte sökt krisstöd

  Av 13 500 berättigade djurbönder har bara 7 000 lämnat in en ansökan.

   Svenska djurbönder har på grund av sommarens torka rätt att söka krisstöd från Jordbruksverket. Arkivbild.
  Svenska djurbönder har på grund av sommarens torka rätt att söka krisstöd från Jordbruksverket. Arkivbild. FOTO: TT

  Sommarens torka drabbade många svenska bönder hårt. Skördarna blev mindre än normalt och priset på foder har skjutit i höjden. Lantbrukarna har därför möjlighet att söka krisstöd från Jordbruksverket, men med mindre än två veckor kvar av ansökningstiden har bara 7 000 av 13 500 berättigade djurbönder lämnat in en ansökan, rapporterar SVT Gävleborg.

  Krisstödet för 2018 uppgår till 400 miljoner kronor och vänder sig till kött- och mjölkbönder som har tio djurenheter eller mer. Det är den första delen av regeringens krispaket och de berättigade lantbrukarna har sedan den 16 oktober kunnat söka stödet via en e-tjänst.

  Mjölkbonden Lotta Zetterlund tror att pressen på lantbrukarna under sommaren kan ha gjort att många inte har orkat söka.

  – Ja, så är det nog. Och ansökan måste göras digitalt, så man måste in i dator, det kan spela in, säger hon till SVT Gävleborg.

  Sista dagen att söka stödet är den 5 november.

  På Jordbruksverket finns planer för krisstöd även under 2019 i och med att lantbrukare nu tvingas ersätta grovfoder med spannmål. Håkan Wirèn är ansvarig chef på Jordbruksverket:

  – Det finns en pott för 2019. Där håller vi på att bestämma ramarna för vilka som kan få stöd, säger han till SVT.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen