Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juli 2017

  Var femte svensk ko finns i Småland

  Siffror från Jordbruksverket visar att Småland har flest kor - men Halland störst mjölkföretag.

   Småländska mjölkkor utanför Kalmar. Arkivbild.
  Småländska mjölkkor utanför Kalmar. Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Det är Jordbruksverkets blogg Jordbruket i siffror som har sammanställt statistik över antalet kor i Sverige år 2016. Sett efter landskap är det Småland som hade klart flest kor, nästan 99 000, vilket är ungefär 15 000 fler än i Skåne, som har näst flest. I hela riket fanns det 520 211 kor, varav något fler än hälften var mjölkkor.

  Småland är också det landskap som har både flest mjölkföretag och flest företag med kor för uppfödning av köttdjur.

  Många stenar och många kor

  Den som har läst Vilhelm Mobergs klassiska Utvandrarsvit vet att Småland är ett landskap med karga och steniga jordar, där stengärsgårdar och rösen vittnar om tidigare generationers slit. Kanske är det därför landskapets bönder har satsat på nötkreatur snarare än stora odlingar av grödor och säd. I boken Beskrifning öfver Skandinaviska halfön: i topografiskt, statistiskt och historiskt hänseende från 1846 skriver Pehr Benjamin Sköldberg att det fyra år tidigare fanns 987 874 kor i Småland, vilket innebar att landskapet hade flest kor i riket redan då.

  Störst besättningar i Halland

  Sett till hur stora mjölkföretagen är i de olika landskapen 2016 hade Halland störst besättningar, med i genomsnitt 122 mjölkkor per företag. Därefter följer Skåne och Öland med 116 respektive 115 kor per företag. Mjölkföretagen är minst i Gästrikland, Lappland och Härjedalen. Mjölkbönderna i Småland har 83 mjölkkor per företag, vilket är strax under genomsnittet för Sverige.

  LÄS MER: Ko med tvillingar stångade ihjäl kvinnaLÄS MER: Rekordpublik på kosläppLÄS MER: Amerikaner tror att chokladmjölk kommer från bruna kor

  Relaterade artiklar

  Till toppen