Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars 2018

  Väntetider hos slakterier skapar oro för prispress

  Slakterierna får produktionsfördelar med stabilare flöden, men lantbrukare tvingas planera och anmäla slakt allt tidigare.

   Med längre väntetider på oanmäld slakt uppmanas producenter att anmäla tidigare.
  Bild 1/3 Med längre väntetider på oanmäld slakt uppmanas producenter att anmäla tidigare. FOTO: Cecilia Persson
   Magnus Lindholm, operativ direktör på HK Scan.
  Bild 2/3 Magnus Lindholm, operativ direktör på HK Scan. FOTO: Hk Scan Sverige
   Jonas Tunestål, VD för KLS Ugglarps.
  Bild 3/3 Jonas Tunestål, VD för KLS Ugglarps. FOTO: Maarten Svensson

  Väntetiderna för att skicka nötkreatur till slakt har inte skingrats efter den tuffa sommaren och hösten.

  Skövde Slakteri, har i dagsläget köer på 10-12 veckor för konventionell produktion. Företaget meddelar på hemsidan att de räknar med köer under hela 2018. Kravproducenter som behöver slakta före den 15 juni uppmanas att slakta som konventionellt.

  – Som det ser ut nu är det kontinuerliga anmälningar som läggs på hela tiden. Jag vet tyvärr inte när det släpper, säger Hans Löfdahl, inköpsansvarig nöt på Skövde Slakteri.

  Scan berättar inte hur många veckors väntetid det är för oanmäld slakt, men tror att den kommer att bestå åtminstone till sommaren. Enligt en lantbrukare som ATL har talat med var det fyra månaders väntetid om man anmälde slakt i januari.

  ”De som planerat och anmält sina slaktdjur med framförhållning drabbas inte av nämnvärda förseningar. För spontant anmälda djur finns en väntetid.”, skriver Magnus Lindholm, operativ direktör, i ett mejl till ATL.

  Anmäl tidigare

  Det finns flera orsaker till att det behövs längre framförhållning för oanmäld slakt. Dels finns fler djur ute på marknaden, dels väger slaktkropparna i snitt mer än de gjorde för ett par år sedan. Fjolårets dåliga halm- och vallskörd har också fått fler att ringa efter slaktbilen, tror bedömare som ATL pratat med. Fler producenter tros också ha anmält djur till slakt tidigare än vanligt.

  Jan Forssell, själv uppfödare och ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, uppmanar lantbrukare att anmäla slakt så tidigt man kan.

  – Det är en bekymmersam situation men det krävs bättre planering i produktionen och att man anmäler sina djur längre i förväg, säger han.

  Vill inte slakta mer

  Avräkningspriserna på nöt i EU är högst i Sverige och Italien, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Men efter flera år med bristande tillgång på svensk nötkött är marknaden mer i balans. Nötköttskonsumtionen minskade också i Sverige förra året, även om fler väljer svensk råvara, enligt Jordbruksverket. Ute bland producenter finns en oro för att priserna ska vara på väg att vika. Men väntetiderna till slakterierna minskar risken för prisfall, anser Jan Forssell.

  – Om slakterierna slaktar mer nu skulle mer kött komma ut på marknaden. Det skulle med stor säkerhet betyda att priserna går ner.

  Magnus Lindholm på Scan har ett liknande resonemang och tror inte på att öka slakten ännu mer för att minska väntetiderna:

  ”Vi slaktar redan mer idag än föregående år men det viktiga är att marknaden är i balans och lösningen är inte att slakta väsentligt mer för då skapas ett överskott på marknaden som pressar ner priserna.” skriver han i sitt mejl till ATL.

  Luft i systemet

  Den rådande situationen med stabilare införsel av nöt är positivt för slakterierna. Samtidigt tvingas vissa lantbrukare, som har anmält för sent, att ha levande lager hemma på gården. Andra effekter av väntetiderna är att en del producenter, av rädsla för att inte bli av med nötkreatur, anmäler fler djur än de kan leverera. Då blir det ”luft i systemet” när slakterierna ska hämta djur som inte finns.

  – Det förekommer i vissa fall att man anmäler fler djur än man kan leverera. Det är inte alls bra. Men det är ett mycket större problem för oss om man anmäler för sent säger Paul Robertson, inköpschef på KLS Ugglarps.

  Slakterikoncernen har i nuläget väntetider på 5-6 veckor vid konventionell produktion och cirka 10 veckor för ekologisk om man ringer och anmäler slakt i dag.

  – Det är mycket djur ute på marknaden. Vi har lite längre anmälningstid än vi brukar för säsongen. Men vi är bra i fas. Vi vill helst ha några veckors framförhållning för att kunna planera vår produktion och vår bemanning och detta är en bra nivå, säger Jonas Tunestål, VD KLS Ugglarps.

  LÄS MER: Allt längre kö till slakterietLÄS OCKSÅ: Köerna till slakt växerLÄS MER: Långa slaktköer för oanmält nöt

  Råden till nötuppfödare

  *Anmäl slakt så tidigt som möjligt

  *Fokusera på långsiktigt samarbete med ett eller ett fåtal slakterier.

  * Planerar du att utöka produktionen och vill bygga ut – gör det i samråd med ditt slakteri så att utbyggnaden går i linje med efterfrågan på marknaden.

  Källa: LRF Kött

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen