Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 mars

  Väntan och återkrav väcker irritation hos bönder

  Först lång väntan på ersättning för utfört arbete, sedan krav på återbetalningar efter många år.

  Myndigheternas hantering av stöd och återkrav väcker förvåning och irritation hos lantbrukare.

   Myndigheternas hantering av stöd och återkrav väcker förvåning och irritation hos lantbrukare.
  Myndigheternas hantering av stöd och återkrav väcker förvåning och irritation hos lantbrukare. FOTO: Christine Olsson/TT

  Jonas Halonen är nötköttsproducent på Djupvikens gård, nära Österfärnebo i Gävleborgs län. Han håller drygt 1 100 nötkreatur, varav 350 dikor, och sköter stora arealer betesmark och slåtteräng i bygden.

  Strax för jul fick han ett återkrav på tre olika stöd från 2016. Sammanlagt rörde det sig om cirka 22 000 kronor. Det handlade om ett tvärvillkorsavdrag, som slog genom på både gårdsstöd, nötkreatursstöd och förgröningsstöd.

  – Det rör sig om en kontroll från 2 november 2016. Hösten var fin och jag hade en grupp på 23 stutar som gick ute och inte hade tillgång till ligghall. Men det var ju två dagar över tiden, berättar Jonas Halonen.

  Med mycket betesmark att sköta i företaget är en han också en av dem som har drabbats hårt av för sent utbetalda stöd. Sammanlagt låg Jonas Halonen ute med drygt 1,5 miljoner kronor för åren 2015-2019 och han är inte riktigt säker på att hela ersättningen för de åren är utbetald ännu.

  – Jag tycker det är jävligt dåligt att vi först ska behöva vänta på pengar för det vi faktiskt har gjort. Och sedan kommer det dessutom återkrav efter så många år, säger Jonas Halonen.

  Malin Gustavsson driver ekologisk mjölkproduktion med ett 80-tal kor på Östraby Skattegård, nära Ryssby i Kronobergs län. Hon har fått återkrav för 2015.

  – Det är inte många kronor det gäller, men det avser flera olika stöd. Jag tycker de är väldigt sega, det här borde gått att få ut direkt året efter, säger hon.

   Malin Gustavsson.
  Malin Gustavsson. FOTO: RICKARD NILSSON

  Hon har dessutom fortfarande stödpengar kvar att få ut för flera år bakåt i tiden.

  – Varför kan de inte kvitta det som ska betalas tillbaka mot det jag har innestående? Så gör ju Skatteverket, säger Malin Gustavsson.

  Enligt Jordbruksverket är det dock möjligt att kvitta återkrav mot framtida stödutbetalningar – och detta är också förstahandsvalet, enligt myndigheten. Men om inte stödpengarna under det närmaste året täcker återkravet ska pengar betalas in och då skickar Jordbruksverket ut ett inbetalningskort på restbeloppet till lantbrukaren.

  Den som vill kan betala hela det återkrävda beloppet direkt.

  LÄS OCKSÅ: Strikt tidsplan när jordbruksstöd ska betalas tillbakaLÄS OCKSÅ: Fick rätt om stödpengar efter fem års väntan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen