Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni

  Mjölkpriset sänks – valutaeffekt dämpar fallet

  Arla sänker sitt a contopris för konventionell och ekologisk mjölk med 6,8 öre/kg i juli.

  FOTO: Oskar Schönning

  A contopriset i Sverige för konventionell mjölk blir därmed 343,3 öre/kg, och a contopriset för ekomjölk är 416,0 öre/kg under nästa månad.

  Det meddelar Arla i ett pressmeddelande.

  – Mjölkpriset sänks på samtliga marknader inom Arla. Hade det inte varit en valutajustering då hade det sänkts mer i Sverige, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige till ATL.

  Arla har en valutamodell som justeras regelbundet, och den effekten slår igenom här.

  – I den modellen justerar man valutakurserna var tredje månad. Det är ett rent avräkningssystem som vi har för att justera valutan mot det gemensamma mjölkpriset. Detta blir en justering mot den kronkurs mot euron som har varit. Hade vi inte haft den här justeringen så hade sänkningen varit 7,9 öre i Sverige.

  I sin marknadskommentar skriver Arla att industripriserna har börjat stabilisera sig de senaste veckorna. Men nivåerna är lägre än de var före Coronakrisen.

  Dessutom är efterfrågan fortsatt osäker under tiden länder öppnar upp igen och i olika takt.

  Särskilt på den brittiska ekologiska marknaden finns ett överskott av mjölk och det råder obalans mellan tillgång och efterfrågan. A contopriset för ekomjölk i Storbritannien sänks med 1,5 eurocent/kg mjölk.

  I övrigt beskrivs de ekologiska marknaderna vara stabila, även om läget är svårbedömt på grund av Coronakrisen.

  – Efterfrågan på industriprodukter är fortfarande osäker, säger Erik Bratthall.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen