Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2017

  Valtra blir smartare

  Med sitt nya armstöd Smarttouch tänker Valtra försöka få fler lantbrukare att våga ta steget till en mera avancerad traktor och öppna upp möjligheterna till precisionsodling.

   Handkontroll. Armstödet med körspak, programmeringsbara knappar och display kommer till Versu- och Direct-modellerna i N-, T- och S-serierna. Versu-modellerna blir därmed de första powershift-traktorerna som helt kan köras med körspak, precis som steglösa traktorer.
  Bild 1/2 Handkontroll. Armstödet med körspak, programmeringsbara knappar och display kommer till Versu- och Direct-modellerna i N-, T- och S-serierna. Versu-modellerna blir därmed de första powershift-traktorerna som helt kan köras med körspak, precis som steglösa traktorer. FOTO: Hans Dahlgren
   Touchdisplay kan vid behov delas in i fyra mindre bilder där föraren kan välja att placera den information som passar.
  Bild 2/2 Touchdisplay kan vid behov delas in i fyra mindre bilder där föraren kan välja att placera den information som passar. FOTO: Hans Dahlgren

  De flesta stora traktortillverkarna har ganska länge haft modeller med helintegrerade armstöd med körspak och display som kan kontrollera i princip allt på traktorn. Men Valtra har väntat.

  Till fler serier

  Nu är det dock dags. Från och med augusti kommer Valtras armstöd Smarttouch att kunna fås för den som köper en ny traktor. Armstödet med touchdisplay och körspak visades upp redan på Sima i Paris i vintras, men det är först nu som detaljerna om det avslöjas och vi har haft möjlighet att testa. Nu är det också klart att det inte bara kommer till S-serien, som visades i Paris, utan även till N- och T-serierna.

  Det Valtra framförallt har jobbat med är att få användargränssnittet marknadsledande enkelt. Till sin hjälp har man haft omkring 200 lantbrukare som har fått vara med under utvecklingsarbetet.

  – Många ville inte ha touchdisplay. ”Vi går vilse i menyerna” sa de. Därför har det varit viktigt för oss att inte ha många nivåer, berättar Tuomas Nevaranta, projektingenjör som ansvarat för gränssnittet.

  Menyerna på skärmen har därför bara två nivåer. Från startskärmen kan man alltså nå de flesta funktioner på traktorn med bara två klick. Skulle man gå vilse trycker man bara på hemknappen och kommer direkt tillbaka till startmenyn.

  Fyra i en

  Terminalen kan hantera allt från inställningar för hydraulik och isobus-redskap, till kameror på traktorn och autostyrning. En fiffig detalj är också att skärmen kan delas in i fyra mindre skärmar och föraren kan bestämma vad den vill se i varje ruta. Det vill säga att föraren samtidigt både kan ha koll på exempelvis autostyrningen, isobus-redskap och en kamera, så behovet av extraskärmar i traktorn blir minimalt.

  Vid en presentation av årets Valtra-nyheter i Holland förra veckan visades också en uppsättning nya frontlastare upp och även traktorerna i den nya A-serien. Från att tidigare bara ha två modeller finns den nu i sju olika modeller på mellan 75 och 130 hästkrafter. Traktorn är moderniserad på många sätt och har fått en hytt som är rymligare.

  Katalysatorn har gjorts mindre och placerats innanför adblue-tanken och det högra fotsteget, och sitter alltså inte på avgasröret.

  – Därför blir det väldigt smalt avgasrör och sikten blir bättre, säger Valtras Marko Ojalehto.

  Nu är det klart att Valtra innan året är slut kommer att följa EU:s nya traktorförordning på alla modeller. Det innebär också att man från och med augusti kommer att ha modeller som kan väljas med transmission som klarar 60 kilometer i timmen. Dessa får i Sverige köras i 50 kilometer i timmen för förare med B-körkort.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen