Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 november 1999

  Vallväxter ger mer biogas

  Det är vallväxterna som utgör den stora potentialen för produktion av biogas. Det är konsultföretagets VBB Viaks slutsats efter att på Nuteks och Volvo Personvagnars uppdrag utrett biogasens framtid.
  Rötning av sopor och avlopsslam, som diskussionen om biogas hittills mest handlat om, kan i jämförelse bara ge små mängder.
  Vallväxter, gödsel och halm skulle om ett tiotal år svara för 82 procent av en tänkt biogasproduktion. Vallodlingen skulle också ha positiva växtföljdseffekter, och den rest som blir kvar efter rötningen skulle kunna användas som ekologiskt gödningsmedel.
  Biogasen lämpar sig enligt VBB Viak bäst till fordonsbränsle. Om ett tiotal år skulle 1,7 miljoner bilar kunna drivas med biogas. Fördelen är minskade utsläpp från både lastbilar och personbilar jämfört med diesel och bensin. Nackdelen är att biogasen är volymkrävande eftersom energiinnehållet jämfört med bensin är fyra gånger lägre.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen