Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 augusti 2019

  Vallskörd på östkusten hårt drabbad av torka

  Samtidigt som den största delen av landet har fått bra med regn och en god valltillväxt lider de kustnära lantbrukarna mellan Östergötland och Kalmarsund svårt av torka.

   Vallskörd och torrt landskap på Öland. Arkivfoton.
  Vallskörd och torrt landskap på Öland. Arkivfoton. FOTO: Mostphtotos

  Vädret kan vara nyckfullt. När många lantbrukare nu kan pusta ut efter torrsommaren 2018 med goda vallskördar kan det bara ett par mil därifrån vara så torrt att andra vall helt ställts in.

  – Första skörden var riktigt bra men efter det har vi fått väldigt lite regn och det känns som att vallen snarare torkar ner än växer, säger Sven Andersson, på Stinghults gård utanför Valdemarsvik.

  Han hade tidigare tjurar på gården men har trappat ned och slår numera vall och säljer ensilage till grannen.

  – Grannen fick ihop mer på första vall än han fick under hela 2018. Kommer det bara regn kan det bli en sen tredjeskörd. I fjol togs den en bit in i oktober och det är nog risk för att det blir likadant i år, säger Sven Andersson.

  Läs mer: Skördevädret en nagelbitare: ”Fokus på falltal”

  ”Torkan väldigt lokal”

  Flera lantbrukare i Oskarshamntrakten fick inte mer än 30 procent av en normalskörd när det var dags för andra vall.

  – Vi kunde ta två-tre balar per hektar mot normala tio, säger Bo Munter, på Skuru Gård utanför Oskarshamn.

  Gården ligger någon kilometer från kusten och har 60 mjölkkor, gårdsmejeri- och butik.

  – Torkan är väldigt lokal. Det räcker med att färdas några mil inåt landet så har de fått regn och jättefina andraskördar, säger han.

  Bo Munter tycker att situationen börjar likna fjolårets torka.

  – Men det är ändå bättre förutsättningar än 2018 eftersom det finns foder att få tag på till vettigt pris. Det är många som fått rekordskördar så i år går det att köpa vall av bra kvalitet, säger han.

  Läs mer: Så går skörden: Prognos ser ut att hålla

  50 procent av normalskörd

  I Kalmartrakten har det varit stora vädervariationer med skurväder på sina håll. På Christansborgs gård med 430 mjölkande, strax norr om Kalmar, var utfallet av andra vall ”dåligt – kanske 50 procent av normalskörd”, enligt Carl Meurling.

  – Men majsen ser fortfarande bra ut så vi hoppas på den och en bra tredjeskörd. Kommer det bara regn ska det här nog ordna sig, säger han.

  Ungefär fem mil söderut ligger Ola Nilsson gård Bröms. Det är historisk mark eftersom fredstenen som restes till minne av freden i Brömsebro 1645 mellan Sverige och Danmark, står här. På gården finns 40 mjölkande och lika många hektar vall. Förstaskörden blev bra men andraskörden gav inte mer är 20 procent av normalskörden.

  – Jag är optimist. Det skulle räcka med 20-30 mm regn så har vi en fin tredjeskörd. Hoppet är inte ute ännu även om det börjar bli sent, säger han.

  Läs mer: Stora volymer och hög kvalitet på årets skörd

  ”Får vi bara regn kan det räddas”

  Också på Öland är det torrt. I Knäppinge nära Borgholm har Tommy Anderson sin gård med 300 mjölkande och 270 hektar vall.

  – Jag har kört andra vall och fick inte speciellt stor skörd även om den blev större än i fjol. Flera av mina grannar valde samtidigt att inte köra alls eftersom de inte tyckte att det var lönt, säger han.

  Enligt Tommy Andersson har det inte kommit några mätbara regnmängder på sex veckor i området. Vallarna är bruna och liknar mest stubbåker, berättar han.

  – Det är oerhört torrt. Majsen håller på att få bruna blad och vissna ned men den blommar och får vi bara regn kan en del räddas, likaså hoppas jag på en vallskörd till även om den blir lite sen, säger han.

  Läs mer: Svag krona lyfter svenska spannmålspriser

  Relaterade artiklar

  Till toppen