Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juli 2018

  ”Vi får nästan en normalskörd”

  För Elaine Björnfot i Pajala ser den första vallskörden ut att bli bättre än väntat. Men om regnet fortsätter att utebli riskerar de att bli utan en andraskörd.

   Elaine Björnfot har en gård med ett 100-tal renar samt vallodling i Narken i Pajala.
  Bild 1/2 Elaine Björnfot har en gård med ett 100-tal renar samt vallodling i Narken i Pajala. FOTO: Privat
  Bild 2/2

  Elaine Björnfot har en gård med renar och vallodling i Narken i Pajala. I år kunde förstaskörden köras en vecka senare jämfört med tidigare år.

  – I början hade vi trott att vi skulle få skörda före midsommar, eftersom värmen i maj fick gräset att växa riktigt snabbt. Men sedan kom en riktig torrperiod på flera veckor, utan något regn alls. Det fick växten att stanna av, säger Elaine Björnfot.

  När ATL pratade med Elaine, höll de fortfarande på att skörda och då såg skörden, som mestadels består av timotej och lite klöver, ut att bli bättre än vad de hade väntat sig.

  – Det ser ut att bli något mindre än en normalskörd, vilket är bättre än vad vi hade trott. Men nu hoppas vi verkligen att det kommer regn, annars får vi nästan ingen andraskörd alls, säger hon.

  De kommer att använda en del av skörden till eget bruk: att under vintern stödutfodra de 100 renar som finns på gården. Men en hel del av vallen kommer de att göra till rundbalar och sälja.

  – Det är många som är i stort behov av att köpa, så vi hoppas verkligen på en bra andraskörd också, säger Elaine Björnfot.

  LÄS OCKSÅ: Torrt väder ger tidig start på vallskördenLÄS OCKSÅ: ”För oss har dammen gjort väldigt stor skillnad”

  Relaterade artiklar

  Till toppen