Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars 2019

  Vallodlare föreslås bli utan torkstöd

  Odlare av vall och grönfoder går miste om årets torkstöd i ett justerat förslag från Jordbruksverket.

   Jordbruksverket föreslår att vallodling inte berättigar till torkstöd.
  Jordbruksverket föreslår att vallodling inte berättigar till torkstöd. FOTO: Ann Lindén

  Jordbruksverket har tänkt om sedan de lämnade sitt detaljerade förslag om hur 760 miljoner kronor i stöd efter förra sommarens torka ska fördelas. Tanken på att odling av vall och grönfoder ska ge 287 kronor per hektar har övergetts. I stället läggs de pengarna på nya stöd för uppfödare av nötkreatur, får och getter. Nötkreatur ger 298 kronor per djur eller plats, får och getter 43 kronor per djur eller plats.

  Regeringen beslutar

  Jordbruksverket föreslår ändringen då myndigheten inte ser att de vallodlingar som skulle ha fått stöd har haft något faktiskt inkomstbortfall av torkan. Det handlar enligt Jordbruksverket främst om arealer som odlats för försäljning av vall, och där har torkans effekter kompenserats av höjda priser, resonerar myndigheten. Att ge stöd utan några bevisade förluster skulle bryta mot EU:s regler för nationella stöd till lantbruksföretag.

  Det är regeringen som beslutar om stödets utformning. Jordbruksverket bedömer att berörda lantbrukare ska ha fått sina torkstöd senast i september i år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen