Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2017

  Vallentunas lantbrukare oroliga - kommunen vill bygga på åkermark

  Om kommunen ror iland ett stort infrastrukturprojekt kommer jordbrukarna i kläm.

  – Man känner sig överkörd som markägare. Det är ett fult tillvägagångssätt av kommunen, säger Inga Ekström som driver Molnby gård med 300 hektar skog och 85 hektar åker i Vallentuna kommun norr om Stockholm och nära Arlanda.

  I förra veckan fick hon och 43 andra markägare i Vallentuna ett brev om att arkeologer skulle komma och göra en geoteknisk undersökning av markerna.

   Inga Ekström på Molnby gård är mycket kritisk till Vallentunas agerande och har tät kontakt med flera andra markägare. ”Kommunen vill åt vår åkermark för att det är lätt att bygga på den.”
  Inga Ekström på Molnby gård är mycket kritisk till Vallentunas agerande och har tät kontakt med flera andra markägare. ”Kommunen vill åt vår åkermark för att det är lätt att bygga på den.”

  Vallentuna kommun vill, tillsammans med en handfull andra kommuner norr om Stockholm, att lokalbanan Roslagsbanan förlängs ända till Arlanda. För Vallentunas del skulle en utbyggnad leda till tusentals nya bostäder – och då är det åkermark som hamnar i skottgluggen. Den mesta av den berörda marken ägs av jordbrukare som funnits i Vallentuna i generationer.

  – De kör över en totalt. Det här är den sista landsbygden i Vallentuna som de vill åt trots att kommunen är så stor, säger Inga Ekström.

  Kommuner har gått samman

  Utbyggnaden hänger på en skör tråd. Stockholms lokaltrafik, SL, är inte längre intresserad av att investera i en spårutbyggnad till Arlanda. Den enda förlängningen av Roslagbanan som är planerad går åt motsatt håll – till Stockholms city. Trots det arbetar Vallentuna och de andra inblandande kommunerna vidare och undersöker förutsättningarna att bygga spårvägen till Arlanda utan att ha SL i ryggen.

  – Det här skapar bara oro bland oss markägare i Vallentuna. Det är ju det enklaste och billigaste alternativet att bygga på åkermark men de har inte en chans att få bygga ut Roslagsbanan till Arlanda, säger Inga Ekström.

  Delade meningar

  Henrik Kelfve är kommunikations- och marknadschef på Vallentuna kommun och medveten om att frågan väcker oro bland kommunens jordbrukare, men menar att man arbetat hårt för att hålla berörda markägare informerade. Det håller inte Inga Ekström med om.

  – Nej så upplever vi det inte alls. Tjänstemännen har ritat ut sina planer utan att kontakta oss. Sedan har man plötsligt arkeologer som går med en pinne i handen på sina marker, säger hon.

   Bilden visar en översiktskarta med förslag på hur Roslagsbanan skulle kunna dras till Arlanda.
  Bilden visar en översiktskarta med förslag på hur Roslagsbanan skulle kunna dras till Arlanda.

  ”Klart att det blir en intressekonflikt”

  – Det är klart att det blir en intressekonflikt och man måste väga för och emot. Jag förstår att folk har frågor men vi försöker arbeta så transparent som vi kan. Vallentuna befinner sig i en extremt stark tillväxtregion. Vi har stora förutsättningar att kunna utveckla kommunen, säger Henrik Kelfve vid Vallentuna kommun.

  Den föreslagna dragningen av banan går till stor del över åkermark. Ser ni några problem med det?

  – Det hade varit mycket bättre om det hade kunnat dras på jungfrulig mark. Åkermarken ska värnas och är en viktig framtidsfråga. Men det måste vägas mot behovet av infrastruktursatsningar och bostäder. Som vi ser det skulle en förlängning av Roslagsbanan från city till Arlanda vara mycket viktig för hela norra Stockholm.

  Stockholm Direkt var först med att rapportera om nyheten. LÄS MER: 1200 bostäder på brukad åkermarkLÄS OCKSÅ: Nya jobb i norr när gruvan återuppstår

  Relaterade artiklar

  Till toppen