Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 februari 2017

  Vallens två egna dagar

  UPPSALA.

  280 deltagare samlade på vallkonferens i Uppsala.

   280 intresserade deltagare har samlats på Vallkonferensen i Uppsala.
  280 intresserade deltagare har samlats på Vallkonferensen i Uppsala. FOTO: Marcus Frennemark

  Vallen, som är Sveriges arealmässigt största gröda, är värd en egen konferens på Ultuna.

  – Vi har 280 intresserade deltagare. Mellan tummen och pekfingret är det en tredjedel forskare, en tredjedel rådgivare och en tredjedel lantbrukare, säger Nilla Nilsdotter-Linde i organisationskommittén.

  I dagarna två, med början i dag tisdag, ska deltagarna lära sig mer om vallodlingens teori och praktik. I år läggs fokus inte bara på vall till mjölkkor utan även till häst och får. Under konferensen kommer också priset Årets Vallmästare att delas ut till vinnaren på Thomas Rappe på Strömsrums gård i Kalmar län.

  Vallkonferensen arrangeras i år för andra gången. Första gången 2014 var Henrik Rosenqvist från Snatens Lantbruk AB en av deltagarna. Han är på plats även i år.

  – Konferensen var intressant första gången och vi odlar mycket vall hemma så jag åker gärna igen, säger Henrik Rosenqvist.

  Hemma på Snatens Lantbruk, nära Ljusdal, finns omkring 900 mjölkkor. De försörjs med foder från 650 hektar vall som skördas tre gånger och med 100 hektar helsäd på vete.

  Läs mer: Han är årets vallmästare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen